Viiniä ja Ruokaa järjesti sherry & tapas -illan perjantaina 23.10.

Viiniä ja Ruokaa järjesti sherry & tapas -illan perjantaina 23.10.

Perjantaina 23.10. vietettiin espanjalaista iltaa Viiniä ja Ruokaa viinikerhon kellarissa. Vaikka kutsujen lähettämisessä ilmenneiden teknisten ongelmien, hieman lyhyen varoitusajan, sekä muutaman peruutuksen vuoksi emme ihan alkuperäisen suunnitelman mukaista osallistujamäärää (30) saatukaan kasaan, niin aivan mahtava ja maukas ilta oli.

Muutama viikko ennen varsinaista iltaa miettiessäni illan teemaa, tuli huomattua että vuosien aikana olemme aika monta teemaa käyneet läpi, ei silti kyllähän viinimaailmassa teemoja riittää. Jostain syystä oli kuitenkin vähän tyhjä olo, eikä oikein mitään mielenkiinoista tullut mieleen. Edellisestäkin viini-illasta oli kulunut jo lähes vuosi, tuli jo mieleen että olinko ruosteessa.

Siinä teemaa pohtiessani napsahti kuin tilauksesta sähköpostiin Pernod Ricard Finlandin kutsu tutustumaan Antti Uusitalon johdolla sherryihin, ravintola Parilla Españolaan. Paikalle oli myös kutsuttu Jerezistä perinteikkään ja historiallisen Sherry-talon Valdespinon edustajat, kertomaan valmistamistaan sherryistä. Heidän kanssaan sovimmekin jo tulevan talven vierailusta ja kuvauksista Bodegas Valdespinolla.

Sherryt olivat jo itselläkin jäänyt hieman paitsioon sitten viiniopintojen, joten nyt oli oikea aika virkistää omaa muistia ja tutustuttaa muutkin sherryjen maailmaan.

Aihe sopi muutenkin kuin nenä päähän, sillä olemmehan reilun kuukauden kuluttua muutttamassa muutamaksi kuukaudeksi Espanjaan, ja mikäs sen paremmin sopii yhteen kuin Espanja, tapakset ja sherryt.

Illan tervetuliaismaljana maistoimme fintonicia (jäitä, 40mm fino sherryä ja tonicia). Tämä drinkki jakoi mielipiteet selkeästi kahtia. Toiset ihastuivat siihen heti ja toiset tuskin pystyivät juomaan drinkkiä.

sherrytasting

Varsinaisen sherryjen maistelun aloitimme Tio Pepe fino sherrysta, joka on kuiva, omenainen ja mantelinen ”raikas” sherry. Se sai pisteet erityisesti lähes ”huumaavasta” tuoksustaan. Maku ei aivan yltänyt tuoksun tasolle. Tapaksista se osui täydellisesti tonnikala-tartar ”mössöllä” täytettyjen paprikoiden kanssa.

Seuraavana oli vuorossa Nobleza Amontillado Medium Dry Sherry, joka ehkä jäi aavistuksen paitsioon tai ainakin vähäiselle huomiolle tässä ryhmässä, mutta kyllä sekin kaverin löysi manchego juustosta.

sherrytasting tapasSitten oli Valdespinon Oloroso blend medium sherryn vuoro. Tähän selkeästi ruskeaan, puolimakeaan palomino rypäleestä valmistettuun Olorosoon on lisätty aavistus Pedro Ximénez rypäleestä valmistettua viiniä, joka tuo sekoitukseen makeutta ja viikunan aromeja. Tämä sherry olikin lopulta useamman suosikki sherry, ja se sopi todella monipuolisesti kaikkien tapasten kanssa. Muun muassa kermalla ohennettu Roquefort-juustomassalla päällystetty patonki, jossa oli saksanpähkinöitä koristeena toimi erinomaisesti.

Neljäntenä maistelimme Valdespinon Cream sherryä. Tämä makea, paahteinen, ja rusinainen makea sekoite toimi täydellisesti tulisen paistetun chorizo-makkaran kanssa. Kerrassaan upea yhdistelmä.

Viidentenä oli sitten jälkiruoan vuoro. Sherrynä väriltään lähes mustaa, Don Guido Pedro Ximénez 20 years sherryä, jossa on 430g / litra sokeria. Tämä jo lähes siirappimainen sherry toimi upeasti klassikko jälkkärissä, eli pallo aitoa vaniljajäätelöä, johon kaadoimme lasista tätä Pedro Ximéneziä. Paksu makea sherry muodosti yhdessä hieman sulaneen jäätelön pinnan kanssa mahtavan kermaisen ”karamellikastikkeen”.

Lusikallinen jäätelöä ja ”kastiketta” ja perään huikka lasista Pedro Ximénezia. Erittäin helppo ja herkullinen jälkiruoka aikuisille.

Iloinen ja herkullinen ilta oli juuri sellainen lähtölaukaus meidän Espanjan seikkailulle ja tulevalle Viiniä ja Ruokaa sarjalle kuin odotimmekin. Kiitos vielä kaikille iltaan osallistuneille, sekä Pernod Ricard Finlandille.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »