Bourgogne Pinot Noir viini – ilta

Bourgogne Pinot Noir viini – ilta

 

Perjantaina Viiniä ja Ruokaa blogin viinikerho järjesti viini – illan, jossa maistelimme Ranskan Bourgognen Pinot Noir viinejä. Kiitos kaikille osallistuneille.
Illan teeman mukaan teimme mielikuvitusmatkan Bourgognen Côte d´Oriin, ja samalla kävimme läpi Bourgognen AC viinin laatuluokituksia.
Maistoimme viinejä jokaisesta viinin laatuluokasta. Kahdentoista euron perus Burgundista, kyläviineihin, premier Cru tarhoista aina 1976 vuosikerran Camille Giroudin Corton Bressandes Crand Cruhun. Tuo viini ”vanhus” herättikin paljon tunteita ja jakoi mielipiteitä.
Jo pulloa avatessa oli jännitystä ilmassa, olisiko viini vielä hengissä. Sydän pomppasi kurkkuun kun tinakapselin alta paljastui aivan musta korkin pää. Korkki oli läpimärkä, ei hyvältä vaikuttanut.
Pikainen katsaus kelloon, kerkeäisikö pullon käydä vaihtamassa Arkadian Alkossa mikäli se olisi pilalla. Ei toivoakaan, joten ei muuta kuin haistamaan ja maistamaan ja toivomaan parasta. Huh, kunnossa oli.
Sitten vain nopea dekantointi ja laseihin etteivät herkät aromit karkaisi.
Kolmessakymmenessäkuudessa vuodessa viini oli ehtinyt kehittyä täysin, ja oli selkeästi elinkaarensa loppupäässä. Väri oli läpikuultavan ruskea, moni vivahteisesta tuoksusta pystyi erottamaan, syksyistä märkää metsän maata, ”multaa”, lehtiä, tallia, nahkaa, mausteisuutta ja hieman kuivattua hedelmää. Viinissä oli silkkinen rakenne ja vaikka maussa hallitsivat jo nuo kehittyneet aromit, oli siinäkin tallella vielä riittävästi hedelmää. Mielestäni hieno viini, joskin viinin korkea hinta ei tee siitä ihan joka perjantaista pulloa. J
Nuoret, hapokkaat, ja marjaisat Burgundin Pinot Noirit, eivät useasti ole niitä ensimmäisiä, helpoimmin lähestyttäviä viinejä. Vaan vaativat yleensä hieman ”totuttelua”. Tälläkin kertaa yleiseksi suosikiksi nousi jo mukavasti kehittynyt 2006 vuosikerran Antonin Rodet Clos de Thorey Nuits St. Georges Premier Cru, jonka aavistuksen makean mausteinen, ja kypsän marjainen, hieman ”tuhdimpi” maku oli monen mieleen.
Koska Burgundin viinit ovat erityisesti ruokaviinejä, maistoimme luonnollisesti niitä myös ruoan kanssa. Todeten kuinka pitkään haudutettu Burgundin pata kesytti nuo hapokkaat viinit, ja ne todella sopivat hyvin yhteen.
Oli helppo todeta taas vanha totuus oikeaan osuvaksi, paikalliselle ruoalle paikallista viiniä. Ja toimii…

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »