Valkosipuliperunat

Valkosipuliperunat

Perinteinen lisuke lihalle ravintoloissa on usein valkosipuliperunat. Monet ravintolat tekevätkin perunat puolivalmiista tuotteista, joita onneksi nykyään tavallinen kuluttaja saa myös ostettua tavallisesta kaupasta. Joskus kuitenkin alusta asti itsetehdyt ruuat suorastaan huutavat seurakseen itse tehtyjä valkosipuliperunoita. Tässä resepti herkullisten ja yksinkertaisten valkosipuliperunoiden tekoon.

6 hengelle

8-12 keskikokoista perunaa
5 dl kuohukermaa
6 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria

Kuori perunat huolellisesti ja laita ne kulhoon jossa on kylmää vettä. Näin perunat eivät lähde tummumaan. Voit käyttää jauhoista tai kiinteää perunaa. Jos haluat lopputuloksesta enemmän ”puresketltavaa” käytä kiinteää perunaa. Jauhoinen peruna menee kypsyessään mössöksi.
Viipaloi ja/tai suikaloi, perunat joko veitsellä tai mandolinilla. Laita perunat vielä hetkeksi takaisin kylmään veteen. Kuori ja pilko silläaikaa valkosipulit. Voit myös käyttää enemmän valkosipulia, jos pidät voimakkaammasta valkosipulin mausta. Usein lopputulokseen vaikuttaa myös se kuinka tuore tai kuivunut sipuli on. Monesti kuivuneemmat valkosipulit ovat hiukan kitkeriä. Sekoita kerma, valkosipulit, suola ja pippuri astiassa ja maista hiukan. Muista että maut tiivistyvät eli voimistuvat hiukan kun perunat muhivat uunissa, joten älä ylimausta vahingossa. Ainahan voit lisätä mausteita kypsentämisen jälkeen.

Kaada perunoista vesi pois ja laita uunivuokaan, Kaada päälle kermaseos ja paista uunissa 225 asteessa kunnes perunat ovat kypsiä. Yleensä siihen menee ainakin 1 tunti, riippuen tietenkin perunan palojen koosta. Alenna uunin lämpöä jos pinta alkaa tummua liikaa. Voit myös käännellä perunoita vuoassa ja estää näin tummumisen. Itse en kuitenkaan peitä vuokaa koskaan uunissa, koska silloin kerma ei pääse kunnolla kiehumaan ja muhimaan ja saostumaan.

Tarjoile hyvän lihan tai kalan kanssa… ja niin tietenkin juomaksi hyvää punaviiniä.

2 Replies to “Valkosipuliperunat”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »