Syksynsatoa kantarelleja ja herkkutatteja

Syksynsatoa kantarelleja ja herkkutatteja

 

Loppukesä ja syksy ovat sienestäjien ja marjastajien juhla-aikaa. Mikä onkaan hienompaa kuin kauniissa säässä kävellä metsässä ”metsästämässä” noita luonnon ilmaisia herkkuja.
”Oi” sitä riemun tunnetta kun löytää kullankeltaisena hohtavan kantarelliryppään… tai täydellisen herkkutatin…
…Oho en vielä kuusi vuotta sitten olisi uskonut kirjoittavani edellistä lausetta. Tuolloin vanhempani keräsivät innoissaan edellisen asuntomme pihalta kaikki herkkutatit kun me emme niiden ”arvoa” ymmärtäneet. 🙂 Mutta ajat muuttuvat ja onneksi myös mekin.
Takaisin nykypäivään. Pari viikonloppua sitten meillä oli taas mahdollisuus pikaisesti vierailla rakkaiden ystäviemme luona, heidän mökillään (paikka salainen :)). Päivä kului nopeasti sienestäessä ja mustikoita poimiessa. Illalla saunottiin upeissa löylyissä ja grillailtiin upo-uudella valugrillillä hienossa erähenkisessä grillikatoksessa, jonka isäntä oli juuri rakentanut. Suuret kiitokset vielä tästä, ikävä kyllä liian lyhyestä viisiitistä. Toivottavasti kerkeämme myöhemmin syksyllä paremmalla ajalla tulemaan uudestaan.

Kotia päästyämme olikin sitten sienitalkoot. Herkkutattien puhdistus ja pilkkominen kuivuriin, sekä kantarellien puhdistus ja pakastaminen.

Pilkotut kantarellit paistoimme ensin sipulisilpun kanssa, ja sitten laitoimme ne pakasterasioihin ja pakkaseen. Emme ole ennen näin kantarelleja säilöneet, joten saas nähdä millaisia niistä tulee.

Herkkutattien lisäksi löysimme pienen määrän puniikkitatteja, niistä tein tattirisoton. Puniikkitatti sopii makunsa puolesta mielestäni yhtä hyvin risottoon kuin herkkutattikin. Puniikkitatti vain mustuu kun se on putsattu ja leikattu, tätä ei kuitenkaan tarvitse säikähtää.

Ohessa herkullisen tattirisoton ohje joka toimii niin puniikki- kuin herkkutateilla.

Puniikkitattirisotto

Tattirisotto

Tuoreita herkku- tai puniikkitatteja (mikäli käytät kuivattuja tatteja liota niitä ensin kuumassa vedessä)
3 dl risottiriisiä (Arborio)
noin 100g voita
loraus oliiviöljyä
1,5 – 2 litraa kanalientä
1 silputtu keltasipuli
noin 100 – 150g vasta raastettua Parmesaani / Grana Padano juustoa
suolaa
mustapippuria

Puhdista ja pienennä tatit, ja paista niitä pannulla kunnes suurinosa nesteistä on poistunut.
Mikäli käytät kuivattuja tatteja liota niitä ensin vähintään 1/2 tuntia kuumassa vedessä.
Laita kattilaan kiehumaan noin 2 litraa kanalientä.
Kuori ja silppua sipuli.
Raasta parmesaanijuusto.
Laita laakeaan kattilaan voi, ja kun se on hieman sulanut lisää loraus oliiviöljyä ja sipulit.

Kuullota sipuleja, kun sipulit ovat kuullottuneet lisää riisit ja kuullota niitä kokoaika lastalla pyöritellen.
Riisien ollessa läpikuultavia lisää valkoviini, valkoviinin ”kuohahdettua”, lisää kauhakerrallaan kanalientä (mikäli käytät kuivattuja tatteja voit lisätä hieman myös sienien liotuslientä) riisien joukkoon vahvistamaan sienenmakua.. Muista hämmentää kauhalla kokoajan. Kun neste on imeytynyt riiseihin, lisää taas uusi kauhallinen kanalientä. Jatka tätä kunnes riisit ovat aldente, eli pureksittavan kypsiä. Hieman ennen kuin riisit ovat valmiit lisää joukkoon sienet.
Lopuksi lisää raastettu parmesaani ja sekoita se risoton joukkoon. Maista ja tarkista suola, ja lisää pippuri. Koristele persilialla ja parmesaani lastuilla.
Huom! Risoton kuuluu olla lähes lusikoitavan löysää ja ”kermainen” rakenne.

 

Herkkutattirisotto

Nauti kuivan hapokkaan valkoviinin kera. NAM!!!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »