Suppilovahveropasta

Suppilovahveropasta

Syksy on sienien aikaa. Metsät ovat täynnä erilaisia sienestäjän herkkuja. Vaikka emme olekaan mitään super sienestäjiä tai varsinkaan sieniasiantuntijoita, niin kyllä joka syksy sienimetsään on ainankin kerran päästävä. Omia sieni suosikkeja kun miettii, niin ensimmäiseksi tulee mieleen kanttarelli, suppilovahvero, mustatorvisieni, ja tietenkin herkkutatti. Herkkutatteja on aivan pakkosaada seuraavan talven- ja kesänvaralle kuivatettua, jotta saa tehtyä meidän perheen suosikkilisuketta, eli herkkutattirisottoa.
Tämän nopean ja helpon sienipastan tein viime viikolla. Eräänä arki-iltana kiireessä, kun piti muksulle keksiä nopeasti jotain hiilaripitoista syötävää ennen treenejä. Tähän käytin tuoreita herkkusieniä ja lahjaksi saamiamme kuivattuja suppilovahveroita. Kiitos vaan niistä.
Mikäli sinulla on mahdollisuus käyttää tuoreita suppilovahveroita, niin käytä ihmeessä niitä. 🙂
4 – 5dl tuoreita suppilovahveroita tai 2 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
2 kpl tuoreita jätti herkkusieniä
1kpl sipuli tai 2 banaanisalottisipulia
4dl   kuohukermaa
2dl   kanalientä
1dl   valkoviiniä (ei välttämätön)
30g  tai Nokare maustettua tuorejuustoa, esim. koskenlaskija pippuri.
2rkl oliiviöljyä ja/tai voita
Suolaa, pippuria, ja mausteita / yrttejä maun mukaan.
tippa tryffeliöljyä
Tagliatelle tai muuta pastaa ja parmesania.
Mikäli käytät kuivattuja suppilovahveroita, liota niitä lämpimässä vedessä noin puolituntia tai niin kauan, että ne ovat imeneet itseensä nestettä ja ovat ”pehmeitä”.
Kuori ja leikkaa sipuli pieneksi silpuksi. Leikkaa herkkusienet ja suppilovahverot pieniksi ”siivuiksi”.
Paista sipulia ja sieniä voi – öljyseoksessa pannulla, kunnes sipulit ovat kuullottuneet ja sienet saaneet väriä, ja enin neste on niistä poistunut.
Lisää valkoviini ja kanaliemi, kiehauta ja keitä kunnes neste on tiivistynyt noin puoleen.
Lisää kerma, juusto ja anna kiehua kasaan miedolla lämmöllä. Huom! älä keitä liikaan kasaan, että kastikkeeseen jää nestettä. Itse lisäsin vielä tässä vaiheessa hieman punaleimaista emmental juustoraastetta, lisäämään makua ja sakeuttamaan koostumusta.
Voit käyttää myös maizenaa sakeuttaeksesi kastikkeen. Lopuksi maista ja mausta. Jos haluat ja eritoten tykkäät tryffelin aromista, voit ”hifistellä” ja viimeistellä kastikkeen tipalla tryffeliöljyä. Tämä ei tosin ole ollenkaan välttämätöntä.
Samalla kun kastike keittyy kasaan, keitä pasta. Katso keittoaika pastapussin kyljestä ja ajoita pasten keittäminen sen mukaan, että kun kastike on valmis on pastakin ”al dente”, eli pureksittavan kypsä.
Raasta annoksen päälle tuoretta parmesania, ja rouhi myllystä mustapippuria. Koristele mieleiselläsi yrtillä.
Nyt ei ollut mahdollisuutta viiniä sapuskan kanssa nauttia, mutta nauttisin tämän kanssa marjaista, kevyttä tai keskitäyteläistä, hieman kehittynyttä, punaviiniä Burgundista, tai Italian Piemontesta. Muun muassa näiden alueiden kehittyneiden marjaisten viinien aromimaailmasta usein löytyy syksyisiä metsän maan aromeja, joita sienet korostavat. Viinien hapokkuus leikkaa mukavasti kermaisen kastikkeen rasvaa, ja samalla ”puhdistaa” suuta. Ei kun nauttimaan.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »