Raskalaiset sinihomejuusto – valkosipulietanat

Raskalaiset sinihomejuusto – valkosipulietanat

 

En ole ennen tykännyt etanoista enkä sinihomejuustosta, jotka taas ovat aina olleet R:n herkkua. Nämä etanat ovat kuitenkin maailman parhaat joten on ollut helppoa oppia syömään etanoita kun heti alussa aloitin harjoittelun näillä.

Tämän ohjeen alkuperäinen ”sukulainen” on kotoisin Kalastajatorpalta. Se kulkeutui noin parikymmentä vuotta sitten R:n vanhempien ystävien, ja vanhempien kautta R:n haltuun. R sitten aikoinaan muokkasi siitä tällaisen version, joka sitten on ollut meidän ehdoton suosikki.

Etanapannut ovat hyvä hankinta jos et vielä sellaisia omista. Toki voit tehdä nämä missä tahansa pienessä vuuassa, mutta parasta tulee jos jokaisella etanalla on oma kolonsa.

4-8hengelle (kts. keittiön vinkki)

24-48 kpl etanaa säilykepurkissa tai pakastettuna
200g voita
nippu persiljaa
yksi kokonainen valkosipuli (mielestäni 4-6 kynttä riittää vallan mainiosti)
2 rkl pekonia silputtuna
1 –  salottisipulia silputtuna
100 g roqueford homejuustoa (myös gorgonzola käy loistavasti)
n. 0,5-1 dl parmesaani raastetta (raasta itse parmesaani palasta, älä käytä valmisraastetta)
mustapippuria

1. Pese etanat kylmällä vedellä erittäin huolellisesti jotta annokseen ei jää hiekkaa. Välillä etanat ovat hiekkaisia ja välillä eivät. Hiekka hampaissa on kuitenkin erittäin epämiellyttävää.

2. Ota kulho ja sekoita kaikki muut aineet keskenään. Pehmennetty voi, pieneksi silputtu sipuli, valkosipuli, pekoni ja persilja. Lisää joukkoon vielä sinihomejuusto ja sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Laita pienellä lusikalla nokare massaa jokaiseen etanapannun koloseen. Laita sen jälkeen päälle etana ja painase hiukan alas jotta etana ei jää koholle pannussa. Älä kuitenkaan rutista etanaa muussiksi.

4. Jaa loput massasta tasaisesti kaikkien etanoiden päälle.

5. Raasta pinnalle hiukan parmesan juustoa. Ei liikaa, vain ohut kerros.

6. Paista etanoita 275 asteisessa uunissa noin 7-10 minuuttia riippuen uunista. Kun juusto pinnalla alkaa ruskettua hiukan, ovat etanat yleensä valmiita.

7. Anna pannujen jäähtyä ennen tarjoilua hiukan, koska muuten kuuma rasva polttaa suun. Tarjoile paahtoleivän tai patongin kanssa. Voit paahtaa leivistä rapeita, mutta se si ole tarpeellista.

Keittiön vinkki:
Ohjeen annos massaa riittää myös tupla määrälle etanoita, eli 48 kpl:lle. Jos kuitenkin teet 24 kpl, uivat etanat ihanassa nesteessä ja siitä jää enemmän dipattavaa leivän kanssa. Itse suosin kuitenkin massan puolittamista tai etanoiden/ruokailijoiden lisäämistä 48 kpl /8 henkeä.

Jos haluat voit etsiä kaupasta ensin pieniä etanoita ja aloittaa tutustumisen tähän herkkuun niillä. Ne eivät ole suutuntumaltaan niin isoja ja ”niljakkaita” kuin isosiskonsa.

Mikäli pidät etanoista, kokeile myös pienomtelaisia tomaattietanoita, joiden reseptin löydät reseptit hakemistosta alkuruokien kohdasta.

-S-

Viinivinkki:
Näiden yrttisten ja mausteisten etanoiden kanssa sopii erinomaisesti edullinen Blason de Bourgogne Mâcon-Villages, Alko 9,99€. Sitten vielä juhlavampaan hetkeen erittäin herkullisesti näiden etanoiden kanssa sopii Seguin – Manuel Puligny Montrachet Vieilles Vignes, Alko 42,50€

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »