Pippuripihvi valkosipuliperunat ja madeirakastike

Pippuripihvi valkosipuliperunat ja madeirakastike

Pippuripihvit:
600 – 800g naudan sisäfileetä
rose-, vihrer-, ja mustapippuria
suolaa

Madeirakastike:
1/2 dl Madeiraa
2dl kermaa
1/2 lihaliemikuutio
rose-, viher-, ja mustapippuria
suolaa

Poista fileestä kalvot ja leikkaa neljä noin 4 cm paksua pihviä. Painele kämmenellä kevyesti pihvejä kuitenkaan litistämättä niitä. Kuivaa pinnat. Suolaa ja pippuroi pihvit molemmilta puolilta.
Kuumenna valurauta- tai hiiliteräspannu kuumaksi ja paista pihvit voissa. Kun lihasnesteet alkavat helmeillä pihvien pinnalla, käännä pihvit. Paista vielä toiselta puolelta hetki. (kun pihvin sisälämpötila on 55 astetta on pihvi medium kypsä).
Ota pihvit pannulta ja laita ne lämpimälle lautaselle. Laita folio pihvien päälle ja anna pihvien levätä hetki ( noin kaksi kertaa paistoaika).
Samalla kun pihvit lepäävät valmista kastike.
Kaada madeira samalle pannulle missä paistoit pihvit. ”Kaavi” puulastalla maut pannun pinnalta kastikkeeseen. Kun madeira on hetken kiehahtanut lisää kerma ja pienennä lämpöä. Lisää lihaliemikuutio ja ”keitä” kermaa kasaan miedolla lämmöllä. Lisää pippurit ja suola, anna hautua vielä hetken ja maista sekä mausta.

Pekonipapunyytit: kts. hakemiston kohdasta lisukkeet.

Valkosipuliperunat:
8-12 keskikokoista perunaa
5 dl kuohukermaa
6 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria

Kuori perunat huolellisesti ja laita ne kulhoon jossa on kylmää vettä. Näin perunat eivät lähde tummumaan. Voit käyttää jauhoista tai kiinteää perunaa. Jos haluat lopputuloksesta enemmän ”puresketltavaa” käytä kiinteää perunaa. Jauhoinen peruna menee kypsyessään mössöksi.
Viipaloi ja/tai suikaloi, perunat joko veitsellä tai mandolinilla. Laita perunat vielä hetkeksi takaisin kylmään veteen. Kuori ja pilko silläaikaa valkosipulit. Voit myös käyttää enemmän valkosipulia, jos pidät voimakkaammasta valkosipulin mausta. Usein lopputulokseen vaikuttaa myös se kuinka tuore tai kuivunut sipuli on. Monesti kuivuneemmat valkosipulit ovat hiukan kitkeriä. Sekoita kerma, valkosipulit, suola ja pippuri astiassa ja maista hiukan. Muista että maut tiivistyvät eli voimistuvat hiukan kun perunat muhivat uunissa, joten älä ylimausta vahingossa. Ainahan voit lisätä mausteita kypsentämisen jälkeen.

Kaada perunoista vesi pois ja laita uunivuokaan, Kaada päälle kermaseos ja paista uunissa 225 asteessa kunnes perunat ovat kypsiä. Yleensä siihen menee ainakin 1 tunti, riippuen tietenkin perunan palojen koosta. Alenna uunin lämpöä jos pinta alkaa tummua liikaa. Voit myös käännellä perunoita vuoassa ja estää näin tummumisen. Itse en kuitenkaan peitä vuokaa koskaan uunissa, koska silloin kerma ei pääse kunnolla kiehumaan ja muhimaan ja saostumaan.

Nosta lämmitetyille lautasille lisukkeet, kastike ja pihvit.
Nauti hedelmäisen, tanniinisen keskitäyteläisen tai täyteläisen punaviinin kera. NAM!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »