Pekoni parsa pasta

Pekoni parsa pasta

Reissatessa haluan yleensä kokkailla paikallisista antimista jotain herkkua. Ollessamme kuukauden reissulla Espanjassa en voinut olla ostamatta kaupasta tuoretta vihreää parsaa. Parsat olivat suht edullisia ja tuoreita, ihanan rapsakoita ja ”natisevia” siinä paketissa kaupan hyllyllä. Koska seurueeseemme kuului pari täysillä urheilevaa, mieleen tuli heti pasta. Ajattelin kuitenkin että jotain muutakin siihen voisi lisätä kuin parsaa ja nappasin mukaan myös pekonia. Urheilevat seurueemme jäsenet tarvitsivat hiilareita ja proteiineja, molempia. Seuraava annos on tehty kuudelle hengelle.

Kolme nippua tuoretta parsaa
Kaksi pakettia pekonia tai savukylkeä
Kaksi keskikokoista sipulia
Chiliä oman maun mukaan (meillä oli peperonchinoa)
Oliiviöljyä
6 dl kermaa (voi olla myös kevyt ruokakermaa jos sellaista käytät)
3 dl kanalientä
2 dl raastettua Parmesan juustoa
1 paketti täysjyväpastaa (spaghettia)
Pippuria ja suolaa tarvittaessa

1. Käsittele parsa, eli ota kiinni parsasta suht päistä ja taivuta parsan jalkaa kahdella kädellä. Loppuosa mikä napsahtaa irti kuuluu roskiin ja nuppuosa säästetään. Kuori kuirimaveitsellä (sellaisella joka kuorii vain ohuen kerroksen) tai parsankuorimaveitsellä hiukan kuoria pois. Varo ettet vahingoita nuppuja. Pilko varret suunnilleen yhtä pitkiksi paloiksi, noin 2cm pitusiksi ja höyrytä tai kiehauta suolalla maustetussa vedessä. Jätä parsat al denteksi, koska ne lisätään kuumaan kastikkeeseen viimeisenä. Näin ne eivät ylykypsy kastikkeessa. Valitse muutama upea nuppu per syöjä koristeeksi. Kun olet keittänyt parsat laita ne jäähtymään jääkylmään veteen jotteivat ne menetä kaunista vihreää väriään. Jäähtymisen jälkeen valuta parsat.

2. Tällä välin kuori ja silppua sipuli, chili sekä pekonit pieniksi paloiksi. Laita pekoninpalat kylmälle pannulle ja käynnistä levy. Ruskista pekonia hiukan  ja laita ne lautaselle siksi aikaa kun kuullotat oliiviöljyssä sipulisilppua. Laita pastavesi kiehumaan….

3. Kaada pekonit takaisin pannulle sipuleiden joukkoon ja lisää pieneksi pilkottu chili. Jos käytät chili jauhetta tai kuivattua peperonchinoa, lisää vasta kerman jälkeen.

4. Lisää kerma ja kanaliemi ja anna kihahdella rauhassa noin 10 minuuttia. Tällä aikaa voit keittää pastan suolavedessä pussin ohjeiden mukaan.

5. Kun kastike on keittynyt hiukan kasaan tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja chiliä. Älä kuitenkaan laita chiliä liikaa jottei se peitä parsan hienoa makua. Ole tarkkana myös suolan kanssa pekonin takia. Lisää keitetyt ja pätkityt parsat kastikkeeseen ja anna lämmetä hetki. Älä kuitenkaan enää keitä ettei parsa mene mössöksi.

6. Kun pasta on al dente, valuta se ja asettele pastaa lautaselle. Laita kastiketta pastan päälle. Lisää koriste parsat jokaiseen annokseen ja laita kunnon määrä parmesan juustoa päälle. Rouhase vielä pikkuisen mustapippuria myllystä viimeiseksi silaukseksi.
Annos on valmis joten ei muuta kun herkuttelemaan.

Keittiön vinkki: Älä hiero chilisillä käsillä silmiä ja varsinkaan huuhtele sen jälkeen silmiä vedellä, se ei kannata! Jos haluat välttyä ikäviltä yllätyksiltä, käytä chilin käsittelyssä kumihanskoja tai öljyä kädet öljyisiksi ennen kun kosket chiliin.

-S-

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »