Paistettua Doradaa eli kultaotsa-ahventa

Paistettua Doradaa eli kultaotsa-ahventa

 

 

Kun meri on aivan vieressä, niin kuin se Costa del Solissa on, niin kalatiskit pursuavat tuoreita äyriäisiä ja erilaisia kaloja. Kuten aikaisemmissa postauksissa kerroinkin, tuli jättikatkarapuja syötyä lähes joka päivä. Tällä kertaa valitsimme tiskiltä Dorada nimistä kalaa. Kalaa joka on sinertävän hopean kiiltävä ja joilla oli kullan väriset täplät poskissa ja otsassa.
Jälkikäteen selvitimme, että tämän erittäin herkullisen kalan suomalainen nimi on kultaotsa-ahven. Kala elää villinä Välimerellä, sekä Atlantilla, sitä myös viljellään paljon merialtaissa välimeren maissa. Suomesta kultaotsa-ahventa (Doradaa) tuoreena saa ainakin Arvo Kokkoselta.

Helpottaaksemme ruoan valmistusta, pyysimme kalamestaria
puhdistamaan ja fileoimaan kalat valmiiksi. Tosin leikkasimme itse vielä kalan suuret ”kylkiruodot” ja niiden kohdalta ylimääräisen nahan/rasvan pois. Näin jäljelle jäi vain ruodoton file.

Tämä on erittäin yksinkertainen mutta samalla todella herkullinen annos, joka kunnioittaa jokaisen raaka-aineen omia makuja. Kokeilkaa ja nauttikaa. Me ainakin nautimme. 🙂

Ainekset 6:lle
3 kpl Doradaa, 1 file / syöjä
2 nippua pieniä vihreitä parsoja
1/2kg raakoja jättikatkarapuja (mielellään tuoreita)
3 kpl pihvitomaattia
2 kpl sitruunaa
3 kpl valkosipulinkynsiä
Voita
Aiolia
suolaa ja pippuria

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Pese ja halkaise tomaatit, ja laita ne uuniin noin puoleksi tunniksi.
3. Poista kaloista isot ruodot ja leikkaa niiden kohdalta ylimääräinen
nahka.
4. Kuumenna pannu kuumaksi, ja lisää reilusti oliiviöljyä, lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja katkaravut. Mikäli käytät pakastettuja katkarapuja muista sulattaa ne ensin.
5. Paista katkarapuja hetki, ja käännä. Purista puolikkaan sitruunan mehu päälle. Heiluta hetki ja nosta pois pannulta kulhoon. Kaada maustunut öljy päälle, pidä lämpimänä.
6. Keitä parsat napakoiksi, jäähdytä kylmässä vedessä, jotta kaunis vihreä väri säilyy ja kypsyminen pysähtyy. Pyöräytä ne ennen tarjoamista kuumalla pannulla sulassa voissa.
7. Kuumenna pannu ja lisää siihen oliiviöljyä, laita korkeintaan kaksi filettä kerralla pannulle nahkapuoli alaspäin. Muista, kun paistat tai grillaat kalaa, aloita aina ensin nahkapuolelta.
Paista kaloja molemmilta puolilta muutama minuutti. Kalan pinnan tulisi olla rapsakka ja sisältä mehukas. Varo ylikypsentämästä.
8. Kasaa annos kuvan mukaisesti, ripottele vielä kalan päälle hieman suolaa, rouhaise mustapippuria ja purista lopuksi sitruunan mehua päälle.

Viinivinkki: Me nautimme annoksen kanssa espanjalaista Rias Baixasin alueen Albariño- rypäleestä valmistettua valkoviiniä. Kokeile jotain Alkon valikoimassa olevaa Rias Baixasta, esimerkiksi Lusco 2010.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »