Nopeat valkosipuliperunat

Nopeat valkosipuliperunat

Sukuloimme ruotsissa pääsiäisenä ja tuttavamme tekivät meille jo toista kertaa ihanat valkosipuliperunat. Nämä perunat ovat eittäin nopeita valmistaa ja sopivatkin siksi hyvin esimerkiksi juhlapöytään. Ihanaa tässä reseptissä on myös se, että sen voi tehdä valmiiksi vaikka aamulla ja sitten vain pikaisesti gratinoida uunissa kun vieraat tulevat. Näin ei tule ylikypsää perunamössöä tarjottavaksi. Jos laitat perunat välillä jääkaappiin, muista ottaa pöydälle lämpenemään tarpeeksi ajoissa, jotta gratinointi onistuu lyhyessä ajassa.

Alkuperäinen ohje on kuuluisan tv-kokin, Nigella Lawsonin käsialaa. Nigella on henkilö, kuka tekee ruokaa aina niin rennosti ja siksi minäkin päätin ottaa rennosti ja vetäistä määrät päästäni. Lopputulos oli herkullinen ja sitä kannatti tarjota appivanhemmillekin, eli nappisuoritus.

6-8 hengelle

1,5kg kiinteitä perunoita
5dl kuohukermaa
5dl täysmaitoa
1 sipuli
2rkl voita
6-8 valkosipulin kynttä (maun mukaan, joku voi tykätä enemmästäkin)
Suolaa
Mustapippuria myllystä

1. Kuori perunat. Siivuta noin 1cm paksuisiksi siivuiksi, eli ei siis ohuita siivuja kuten normaalisti on totuttu tekemään. Perunat voi myös paloitella muutamaan epämääräiseen osaan per peruna. Itse siivutan, koska lopputulos on silloin ehkä hiukan kauniimpi kuin paloja tehdessä.

2. Kuori ja siivuta sipuli. Kuori ja pilko valkosipulin kynnet. Kuullota sipuleita pari minuuttia kattilassa. Lisää kaikki muut aineet. Anna kiehua hiljalleen noin 10minuuttia. Voit sekoittaa pari kertaa kauhalla keittämisen aikana. Vahdi myös etteivät perunat mene ylikypsiksi, vaan ne saavat olla al´dente.

3. Kaada koko ”keitos” uunivuokaan ja gratinoi 220 asteisessa uunissa juuri ennen tarjoilua noin 10-15 minuuttia riippuen uunin tehosta ja siitä kuinka raa-at tai kypsät perunat olivat keittämisen jälkeen ja onko keitos vielä lämmin. Kokeile välillä haarukalla paistamisen aikana.

Keittiön vinkki: kuori valkosipuli laittamalla valkosipulin kynsi leikkuulaudalle ja veitsi lappeelleen kynnen päälle. Iske sen jälkeen veitsen päälle kämmenellä, varo ettet leikkaa käteesi haavaa. Kuori irtoaa helposti kynnestä ja valkosipulista vapautuu ihanat aromit eri tavalla kuin silputtaessa. Hienonna murskatut sipulit pieneksi veitsellä. Jos mielestäsi valkosipulista tulee näin kitkerää (jotkut väittävät niin) sekoita muutama hyppysellinen suolaa päälle. Se poistaa kitkeryyttä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »