Merimiehen simpukat ja simpukat kermakastikkeessa

Merimiehen simpukat ja simpukat kermakastikkeessa

Simpukat valkoviini – kermakastikkeessa

Pitkään oli mieleni tehnyt valmistaa simpukoita valkoviini-kermakastikkeessa. Niiden kanssa nautittavan viininkin, olin valinnut kellaristani jo aikapäiviä sitten. Vihdoinkin tuli sopiva tilaisuus valmistaa ja nauttia näitä meren herkkuja.

Tämän ohjeen, otin yhdestä ranskalaisesta keittokirjastamme. Tässä ohjeessa on näppärästi kaksi ohjetta kerralla. Merimiehen simpukat, ja sitten jatkettuna simpukat kermakastikkeessa.

4 annosta.(pääruoka)
2kg eläviä sinisimpukoita
3dl valkoviiniä (edullista)
4 – 6 banaanisalottisipulia hienoksi silputtuna
Kimppu tuoretta persiliaa, ja mustapippuria
1dl kermaa (kerma versio)
2rkl persilia silppua (kerma versio)

Mikäli teet alkuruokana näitä kuten me, voit puolittaa määrät. Tosin nesteiden osalta ihan puolittanut.

1.Heitä pois kaikki rikkinäiset simpukat, ja sellaiset avoimet simpukat, jotka eivät napautettaessa kuoreen viimeistään hetkenpäästä sulkeudu. Ne ovat kuolleita ja syömäkelvottomia. Raaputa juoksevan veden alla simpukan kuorista mahdolliset loiset, ja vedä pois säikeinen ”parta”. Liota simpukoita kylmässä vedessä vähintään tunti, vaihda vettä usein.

2. Laita suureen, paksupohjaiseen pataan tai kattilaan viini, sipuli, maustekimppu ja runsaasti pippuria. Kuumenna kohtalaisella lämmöllä kiehuvaksi ja keitä 2 minuuttia.

3. Lisää simpukat ja keitä tiukasti peitettynä 5 minuuttia tai kunnes simpukat ovat avautuneet. Ravistele pataa silloin tällöin. Heitä pois kaikki avautumattomat simpukat.

4. Nosta reikäkauhalla simpukat lämmitetyille syville lautasille. Kallista pataa kiukan ja pitele sitä hetki paikoillaan, jotta mahdolliset hiekanjyvät laskeutuvat pohjalle.

5 Lusikoi tai kaada keitinliemi simpukoiden päälle ja tarjoa heti.

Merimiehen simpukat

Simpukoita kermakastikkeessa, Moules à la Crème

Valmista simpukat kuten edellä, mutta siirrä kypsät simpukat lämmitettyyn kulhoon ja peitä, jotta ne pysyvät lämpiminä. Siivilöi keitinliemi sidearsolla vuoratun siivilän tai suodatinpaperin läpi suureen kasariin ja keitä 7 – 10 minuuttia, jotta se tiivistyy puoleen alkuperäisestä. Sekoita joukkoon 1dl kuohukerma ja 2rkl persiliasilppua ja lisää sitten simpukat. Keitä vielä 1 minuutti simpukoiden kuumentamiseksi. Nosta sitten simpukat lämmitetyille lautasille, ja kaada kastike niiden päälle. Ala herkuttelemaan välittömästi, ja tarjoa runsaasti rapeakuorista patonkia, jota voi kastaa liemeen. 🙂

Alkuperäisen ohjeen lähde: Ranskalainen keittiö, Gummerus

Viinisuositus:
Olin jo tovin hypistellyt kellarissani maannutta Domaine des Malandesin Chablis 1er Cru, Côte de Léchetiä. Olin päättänyt, että kun aika on sopiva avaan tämän pullon ja nautin sen sinisimpukoiden kanssa. Viini oli erinomainen, sopivan hapokas, hedelmäinen. Maussa oli kehittyneitä vivahteita ja  aavistus kermaisuutta. Viini olisi toki varmasti vielä kehittynytkin suotuisasti, mutta nyt oli vallan mainio hetki nauttia siitä kermaisten sinisimpukoiden kanssa, kun seurakin oli mitä parhainta, eli S.

Mikäli sinulla ei juuri samaa viiniä ole, niin suosittelen kuitenkin Chablin 1er Cru tai Grand Cru viinejä. Niiden tulee olla kuitenkin jo vähintään muutaman vuoden ikäisiä, jotta ovat ehtineet edes hiukan kehittyä. Varsinkin nuori Grand Cru on mielestäni aivan liian tiukkaa tavaraa ja menee hukkaan nuorena, mutta ikääntyessään niistä tulee upeita viinejä.

-R-

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »