Karitsanviulu

Karitsanviulu

[ap_spacing spacing_height=”20px”]
Tämän herkullisen karitsanviulun reseptin myötä toivotamme kaikille hyvää ja nautinnollista Pääsiäistä!
 

Karitsanviulu

Tarvitset ison uunivuoan minkä sisälle saa ritilän, jonka päälle liha laitetaan sekä ”pullasudin”.
Ota liha pöydälle huoneen lämpöön riittävän ajoissa (noin 2 tuntia lihan koosta riippuen), että liha ehtii lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele lihasta pois veri pinnasta ja kuivaa huolellisesti talouspaperilla. Poista kalvot.
Suolaa ja pippuroi (mustapippuria) lihan pinta ja hiero vielä hiukan että mausteet imeytyvät lihaan. Purista sitruunasta mehua reilusti lihan pintaan ja kaada oliiviöljyä päälle. Hiero öljy/sitruuna marinadi käsin lihan joka puolelle.
Kuori 3 valkosipulin kynttä ja leikkaa ne neljään osaan. Tee kapeakärkisellä veitsellä 14 – 18 pystysuuntaista pistoviiltoa lihaan. Laita jokaiseen viiltoon valkosipulin pala ja pieni tupsu tuoretta rosmariinia. Helppo tapa laittaa rosmariini, on ottaa pitkä oksa joka työnnetään koloon valkosipulin kanssa ja sitten katkaistaan saksilla niin että pinnalle jää pieni tupsu. Raasta vielä hiukan sitruunankuorta lihan päälle.
Tunnustele lihassa oleva luun paikka käsin ja laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun. Mikäli sinulla on digitaalinen mittari aseta luvuksi 56 – 58, näin saat medium kypsän lihan. Laita vuokaan 2dl vettä ja pari sitruunan siivua tai loraus valkoviiniä. Laita sen jälkeen ritilä vuokaan.
Laita liha ritilälle ja laita 225 asteiseen uuniin 15 minuutiksi jotta liha saa kauniin ruskean pinnan. Alenna lämpötila 15 minuutin jälkeen 150 asteeseen ja paista liha 56–58 asteiseksi. Aikaa menee noin tunti per kilo. Tämä aika on kuitenkin ohjeellinen ja kypsyminen riippuu uunin tehosta ja siitä oliko liha lämmennyt tarpeeksi ennen uuniin laittamista. Suosittelen paistomittarin käyttämistä.
Kun ritilän alapuolelle on alkanut tippua lihasnestettä, valele uunivuoassa olevalla nesteellä lihan pintaa. Käytä valeluun vaikka pullasutia tai silikoni sutia. Valele paistia muutaman kerran uudestaan loppupaistamisen aikana, näin liha säilyy mehukkaana ja saa kauniin rapean pinnan. Mikäli lihan pinta ei vielä ole mieleisen ruskea mittarin näyttäessä 52, voit laittaa uunin grillivastukset päälle, ja ottaa pikaisesti väriä pintaan. Pudota loppuajaksi uunin lämpötilan takaisin 150 asteeseen.
Kun mittari näyttää 56–58 astetta, ota liha pois uunista. Laita liha vetäytymään folion alle ainakin 20 minuutiksi ennen leikkaamista. On tärkeää että liha saa rauhassa vetäytyä, näin varmistat että sen nesteet pysyvät leikatessa sisällä jolloin liha on mehukas.
Karitsan viulun kaveriksi valmistimme grillissä herkullisia valkosipuliperuna- ja vihannesnyyttejä, sekä yrttisen kermakastikkeen.
Viiniksi valitsin kellaristamme Marques de Arienzo reserva 2004. Viini todellakin toimi erittäin murean karitsan kanssa. Ateria oli kerrassaan suussa sulava suosittelemme kokeilemaan.

Yrttinen kermakastike

2dl kuohukermaa
2 valkosipulinkynttä
tuoreita yrttejä, rosmariini, timjami, lehtipersilia ja ruohosipuli
oliiviöljy
Karitsan paistolientä.
Madeiraa
Dijon sinappia
Viher ja mustapippuria
Kuullota pieneksi pilkottu valkosipuli oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kerma ja rosmariini, timjami ja persilia. Keitä hetki kasaan.
Kun olet ottanut karitsan viulun pois uunivuoasta, kuumenna vuokaa ja kaada siihen reilu loraus madeiraa ja kaavi lastalla vuoan pohjalta kaikki paistomaut irti liemeen. Kaada madeira/paistoliemi kermakastikkeen sekaan.
Lisää 1 -2 teelusikallista konjakilla maustettua Dijon sinappia, ja ruohosipuli.
Lisää viher- ja mustapippuri, sekä suola. Keitä kasaan ja tarvittaessa suurusta maizenalla.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
 – R&S

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »