Hernekeitto

Hernekeitto

Hernekeitto jos mikä sopii talvisiin pakkaspäiviin.

Saimme joululahjaksi palvisavustetun villisian kaslerin. Söimme sitä leivän päällä, ilman leipää, aamiaisella, illallisella, joka välissä. Koska lihaa oli yllin kyllin, päätimme tehdä hernekeiton, johon käyttäisimme loput lihasta. Ja siitäpä tulikin maailman ehdottomasti parasta hernekeittoa, ISOLLA H:lla. Valmistaminen on halpaa ja erittäin yksinkertaista. Kannattaa tehdä kerralla iso satsi, koska jos keittoa jää, voi sen myös pakastaa.

500g kuivattuja herneitä
2,5l vettä
1sipuli
n. 400g villisian palvilihaa (tavallinen palvikinkkukin käy)
1dl kuohukermaa
2 tl meiramia
1-3rkl sinappia
Suolaa maun mukaan

1. Laita herneet veteen ja anna turvota vuorokausi. Voit pitää kattilan huoneen lämmössä.
2. Aseta kattila tulelle ja keitä hiljalleen noin 1,5 tuntia. Hämmennä välillä, jottei keitto pala pohjaan. 3. Jos keittämisen alussa veden pinnalle kerääntyy herneiden kuoria tai vaahtoa, ota ne pois kauhalla tai lusikalla.
4. Silppua sipuli pieneksi silpuksi ja lisää keittoon noin tunnin keittämisen jälkeen. Jos neste haihtuu liikaa, voit huoletta lisätä sitä muutaman desin jottei keitto ole ihan puuroa.
5. Lisää liha paloina tai luullisena sipulin kanssa samaan aikaan. Poista luullinen liha noin tunnin keittämisen jälkeen ja poista luu sekä paloittele liha ja laita lihat takaisin kattilaan kiehumaan.
6. Lisää kerma ja jatka keittämistä noin puoli tuntia, mutta varo ettei keitto pala pohjaan.
7. Mausta meiramilla, sinapilla ja suolalla
8. Nauti!

Tarjoa tuoreen ruisleivän ja maidon kanssa. NAM!

Keittiön vinkki: jos käytät palvikinkkua, osta se palana ja paloittele itse. Voit myös lihan lisäämisen jälkeen ”pyöräyttää” sauvasekoittimella keittoa hiukan jolloin osa lihakuutioista ja pehmenneistä herneistä hajoaa. Meillä osa tykkää sattumista keitossa ja osa ei. Yritän aina löytää kultaisen keskitien soseuttamisen asteessa, mutta en tee kahta keittoa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »