Grillatut kampasimpukat ja karamellisoidut omenat

Grillatut kampasimpukat ja karamellisoidut omenat

Tässä herkullinen alkuruoka viikonlopulle tai muuhun juhlaan. Tämä viritys syntyi jälleen kerran, aineksista mitä kaapeista sattui löytymään. Mieleni teki grillata kampasimpukoita, joita sattui pakastimessa olemaan. Lisäksi kun olin ajatellut avata saksalaisen puolikuivan Riesling- viinin, piti miettiä minkälaisella maku maailmalla saisin yhdistettyä herkkäaromisen kampasimpukan ja makeahkon, aromikkaan ja erittäin hapokkaan Rieslingin.

No pöydällä ”lojui” pari omenaa, jotka olimme saaneet vanhemmiltani, sekä kaksi avocadoa jotka piti syödä pois. Siitä se sitten lähti…viiniä lasiin ja kädet heilumaan.

Tässä ohje neljälle

Karamellisoidut omenat

1 iso omena (hapokas, esim. Granny Smith)
1rkl fariinisokeria
2rkl voita
1dl valkoviiniä (Riesling)
1/2 peperoncino (kuivattu pieni chili)
2rkl sitruunan mehua
ripaus suolaa

1. Kuori ja poista siemenkota ja siemenet. Leikkaa omena pieniksi lohkoiksi.
2. Paahda omenia hetki kuivalla kuumalla pannulla, lisää sitten voi, sokeri ja peperoncino. Sekoita koko ajan, ettei sokeri pääse palamaan. Kun voi ja sokeri ovat sulaneet ja omenat karamellisoituneet, lisää valkoviini. Anna kastikkeen kevyesti kiehua kasaan. Mikäli omenat tuntuvat pehmenevän liikaa voit nostaa ne pois sivuun folion alle odottamaan.

Maista kastiketta ja säädä sitruunan mehulla ja suolalla kastikkeen lopullinen maku. Kastikkeen tulee olla aavistuksen makea, mutta ei jälkiruokamainen, joten siinä pitää myös olla happoja, suolaa ja chilistä mukavaa jälkipotkua. Ei kuitenkaan liian tulinen. Voit vielä rouhaista aavistuksen mustapippuria lopuksi.

Avocado lohkot
Avocadon osuus tässä annoksessa on mielestäni makujen tasapainottaja. Tuoda yhteen hapokas, makeahko omena ja suolainen, aavistuksen sitruksinen grillattu kampasimpukka.

1 – 2 avocadoa
2 rkl sitruunan mehua

1. Kuori avocadot, leikkaa se kahtia ja poista kivi. Leikkaa sitten siitä viipaleita.
2. Purista sitruunan mehua avocadoviipaleiden päälle, jotta ne ei tummu.
3. Laita jääkaappiin odottamaan.

Grillatut kampasimpukat
2 kampasimpukkaa / syöjä
2rkl voita ja loraus öljyä

1. Kuivaa kampasimpukat talouspaperilla. Leikkaa kampasimpukka kahtia niin, että siitä tulee kaksi yhtä ohutta ”kiekkoa”.
2. Rouhaise niiden päälle suolaa ja mustapippuria, purista sitruunasta mehua niiden päälle.
3. Paista tai grillaa todella kuumalla pannulla tai parilaosalla grillissä runsaassa voi-öljy seoksessa.
Minä laitan yleensä pienen voi nokareen kunkin kampasimpukan alle kun laitan sen grillin parilalle. Näin saat kauniin, rapsakan karamellisoituneen pinnan, eikä simpukka tartu parilaan kiinni.
Kampasimpukkaa ja muita äyriäisiä paistaessa tulee muistaa, ettei yli kypsennä niitä. Silloin niistä tulee todella kumisia.

Huom! Tässä tarkoitan parilalla nyt sitä parilan tasaista puolta, en sitä uritettua puolta jolla raidat grillataan. 🙂

Viinivinkki: Puolikuiva tai kuiva Riesling jossa kuitenkin hieman jäännössokeria. Esimerkiksi Saksan Pfalzin alueelta Black Tower Classic Riesling tai Ranskan Alsacesta Wolfberger Riesling Pinot Gris.
Viinin tulisi olla siis aromikas, hedelmäinen (persikkaa, avocadoa), mielellään viheromenainen, aavistuksen makeahko, ja hapokas.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »