Grillattu Härän chuleton ja Fallinsalaatti

Grillattu Härän chuleton ja Fallinsalaatti

Tällaisena harmaana helmikuun päivänä, muistelee mielellään aurinkoisia grillihetkiä. Niitä meillä tuli viimeksi koettua vuodenvaihteen Espanjan matkallamme, jolta tämänkin jutun kuvat ovat.
Nyt kun lumet on jo sulanut lähes koko Etelä – Suomesta ja kevät ja kesä tulee kovaa vauhtia, alkaa ”grillikuume” taas nousemaan. Toiset kiillottavat parasta-aikaa kesäautojaan kuntoon, minä puolestani alan virittelemään kaasu-, ja hiiligrillejäni talviteloiltaan käyttökuntoon.
Tosin pienempi kaasugrilleistänihän minulla on ympärivuotisessa käytössä, mutta sillä grillaaminen ei ole lähellekkään sama asia kuin hiilillä grillaaminen. Maku, fiilis, kaikki ihan erilaista. Tuota hiilillä grillaamista harrastankin talvella välillä takassa grillaten, koska muuten koko talven yli odottaminen olisi aivan liian pitkä aika.
Meidän perheen grillauksen juuret juontavat Argentiinaan, aikaan jolloin isäni asui lapsena Bueno Airesissa vanhempiensa ja siskonsa kanssa.
Palatessaan takaisin Suomeen, toivat isovanhempani mukanaan tuon grillaus,- ja grillijuhlakulttuurin.
Siitä lähtien on meidän suvunhaarassa ja perheessä suhtauduttu intohimoisesti grillaamiseen, ja tapaan kuinka grillataan. Yksinkertaisesti, grillattavan raaka-aineen omaa makua kunnioittaen, ja tietysti hiilillä grillaten.
Vaikka minulla on parikin erilaista Weberin- kaasugrilliä ja niitä myös ahkerasti erilaisissa ruoanvalmistuksissa käytän, pidän kuitenkin hiilillä grillaamista ainoana ”oikeana” grillaamisena (isäni ja isoisäni eivät edes grillaa muuten kuin hiilillä). 🙂
No nyt näihin härän chuleton pihveihin, jotka ovat siis härän luullisiakyljyksiä. Nämä kaksi järkälettä painoivat 1,4kg kappale, ja näistä söi hyvin kuusi henkeä.
Ota pihvit ajoissa huoneen lämpöön, jotta ne eivät ole kylmiä aloittaessasi grillaamisen, ettei lihasnesteet valu grilliin.                 Hiero merisuolaa ja rouhittua mustapippuria pihvien molemmille puolille.
Valmista reilun kokoinen hiillos.

 

Aloita pihvien grillaaminen niin, että ritilä on mahdollisimman lähellä hiillosta.
Ota nopeasti kunnon väri pihvien molemmille puolille. Tässä ei haittaa vaikka pihveistä putoavan rasvan aiheuttamat liekit hieman nuolevatkin pihvien pintaa.
Tässä vaiheessa viimeistään pitää marinoida myös kokkia. Huikka hyvää viiniä pitää aistit terävinä, ja grillaus sujuu ongelmitta.     Kokin kevyt marinointi on kyllä hyvä aloittaa jo heti grillauksen valmistelun aikana, ettei kokki pääse kuivumaan. Varo kuitenkin marinoimasta liikaa, koska liika marinionti pilaa loppunautinnon.
Kun olet saanut värin pintaan nosta ritilä korkeimmalle tasolle hilloksesta, jotta pinnat eivät pala. Tarvittaessa voit nostaa pihvit jopa sivuun suoraan hiilloksen päältä ja jatkaa grillaamista niin sanotulla epäsuoralla lämmöllä. Tärkeintä on että pihvit ovat kuitenkin riittävän kuumassa kypsyäkseen. Nyt pihvejä tulee kääntää aika ajoin muutaman kerran, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Näin paksujen pihvien paistaminen ottaa hieman aikaa, eivätkä mene ihan yhdellä käännöllä.
Huom! Pihvien on tarkoitus jäädä medium miinuksiksi. Kun olet grillannut muista vetäyttää pihvejä leikkuulaudalla folion alla hetki, jotta lämpötasaantuu pihvin sisällä, näin lihasnesteet pysyvät leikatessa lihan sisällä ja tulos on murea.                                         Leikkaa liha irti luusta ja leikkaa sitten liha ohuiksi siivuiksi.
Tarjoa Fallinsalaatin ja grillatun patongin kanssa!
Fallinsalaatti on myös peruja noilta Argentiinan ajoilta. Siihen tulee yksi kerä amerikansalaattia eli jäävuorisalaattia, muutama iso tomaatti, iso salaattisipuli (makea), ja yhden sitruunan mehu sekä rypsiöljyä ja merisuolaa.
Pese ja revi kulhoon jäävuorisalaatti, leikkaa tomaatit lohkoiksi salaatin päälle. Lisää ohuiksi renkaiksi leikattu sipuli tomaattien päälle. Purista sitruunan mehu tasaisesti salaatin päälle ja sitten valuta öljy samalla tavalla. Ripottele lopuksi reilusti merisuolaa.
Sekoita hyvin ja nauti grilliherkkujen kanssa. Salaatin tulee olla kirpeä!!! Salaatin hapot leikkaavat mukavasti lihan rasvaisuutta. Tämä salaatti toimii erinomaisesti myös grillattujen T-luupihvien ja entrecoten seuraan, ja miksei muidenkin grilliherkkujen.
Viinivinkki: Tämän annoksen kanssa sopii mikä tahansa keskitäyteläinen – täyteläinen punaviini, jossa on reilusti, mutta tasapainoisesti tanniineja ja hapokkuutta.
Tällä kertaa me nautimme kuvassakin olevan Espanjan Riojan alueelta olevan Monte Real reservan, sekä Ribera del Dueron alueelta tulleen hieman tuhdimman punaviinin, jonka nimeä en nyt enää valitettavasti muista. Sen kuitenkin muistan, että molemmat viini sopivat annoksen kanssa oikein buenosti.

 

 

 

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »