Grillattu flank steak, hedelmäinen salsa ja 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon

Grillattu flank steak, hedelmäinen salsa ja 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon

 

 

Pernod Ricard Finlandin järjestämä viinin ja ruoan yhdistämisen kilpailu jatkuu…
Toisen osakilpailun viininä toimii saman chileläisen viinitalon Viña San Pedron 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon 2011.

Nuorehkon viinin aromimaailmassa mennään vielä reilusti ”kypsä” hedelmä edellä. Viinistä on helppo löytää Cabernet Sauvignonille ominaisia mustaherukan aromeja niin tuoksussa kuin maussakin, lisäksi tuoksusta löytyy paahteisuutta ja mausteisuutta.

Melko tasapainoisen, täyteläisen viinin mausta löytyy tuoksun lisäksi kypsien punaisten marjojen aromeja,  paahteisuutta, ja jopa savuisuutta. Runsaat tanniinit suorastaan vaativat grillattua, reilusti punaiseksi jätettyä lihaa seurakseen.

Viini on mielestämme hyvinkin juotavissa nyt, mutta jos tätä laadukkaasti valmistettua viiniä malttaa kellaroida muutaman vuoden, niin viini kehittyy varmasti suotuisasti. 🙂

Viinin kypsä hedelmäisyys, paahteisuus/savuisuus, sekä runsaat tanniinit olivat ne seikat joihin kiinnitimme huomiotoa viinille sopivaa ruokaa valitessamme.

Oiva Pariksi päätimme tehdä näitä sormin syötäviä, salaatin lehdillä olevia, grillattuja, salsatäytteisiä flank steak rullia.

Grillattavaksi lihaksi valitsimme Flank steakin.
Flank steak on naudan vatsasta melko pitkäksi leikattu litteä lihan pala, jota kutsutaan Suomessa myös nimellä kuve. Flank steak on erittäin suosittua muun muassa Yhdysvalloissa, ja se sopii grillaukseen erinomaisesti. Me olemme flank steakiin tutustuneet ja grillanneet ensimmäisen kerran Ruotsissa, jossa se on huomattavasti suositumpaa  kuin täällä Suomessa.

Flank Steak on melko suuri syistä lihaa, joten sitä usein suositellaan yön yli marinoitavaksi. Marinoinnin tarkoitus on maustamisen lisäksi mureuttaa lihaa.

Me halusimme kuitenkin säilyttää lihan oman maun mahdollisimman autenttisena, ja mielestämme hyvin ”riiputettu” flank steak on vallan mureaa lihaa, joten hieroimme juuri ennen grillausta lihan pintaan ainoastaan suolaa ja mustapippuria.

Hedelmäinen salsa, johon chili antaa pienen terävyyden, tuo annokseen aavistuksen hapokkuutta ja raikkautta.


Ainekset:

Liha:
1,5kg Flank steak

Ota liha hyvissä ajoin kylmästä huoneen lämpöön, jotta se ehtii
lämmetä ennen grillausta.
Poista lihasta mahdolliset kalvot, jätä mahdollinen rasva, koska se sulaa grillatessa ja antaa makua lihalle. Valitettavasti meidän flank steak oli valmiiksi putsattu niin, ettei siinä juuri ollut rasvaa jäljellä.

Hiero lihan pintaan ympäriinsä suolaa ja mustapippuri.
Grillaa lihaa hiilloksella noin 3minuuttia per puoli, tarkka aika riippuu lihan paksuudesta.
Vetäytä lihaa noin 15-20 minuuttia leikkuulaudalla folion alla.
Leikkaa lihasta poikkisyin ohuita siivuja.
Hedelmäinen salsa:
1/2 sipuli
10kpl siemenettömiä viinirypäleitä
1/2 – 1kpl mieto/keski vahva Chili
1/2 vihreä paprika
1/2 punainen paprika
2kpl tomaattia
2dl pakaste maissia
100g tuoretta ananasta
1/2dl punaista balsamicoa
3rkl sitruunan mehua
1kpl avocadoa
Suolaa ja mustapippuria
tuoretta persiliaa

Leikkaa sipuli pieneksi silpuksi.
Leikkaa kaikki hedelmät ja kasvikset noin 5mm kuutioiksi.
Poista tomaateista siemenet ja kalttaa tomaatit, joko kuumassa vedessä tai kylmänä veitsellä leikaten.
Kuullota ensiksi sipulia, paprikaa ja chiliä tilkassa öljyä. Lisää kattilaan loput aineet lukuunottamatta avocadoa. Lisää balsamico ja sitruunan mehu ja kiehauta.
Lisää avocado, mausta ja tarkista maku. Salsan ei ole tarkoitus olla tulinen, mutta chili saa tuoda siihen pientä terävyyttä ja pippuri mausteisuutta.
Siivilöi liika neste pois salsasta. Lopun nesteen voit vielä käytttää
myöhemmin rullien päälle ”kastikkeena”.

Lusikoi salsaa lihasiivun päälle, kääri liha vinottain rullalle ja nosta
salaatin lehden päälle.

Koristele annos persilia silpulla, sormisuolalla, sekä mustapippurilla.One Reply to “Grillattu flank steak, hedelmäinen salsa ja 1865 Single Vineyard Cabernet Sauvignon”

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »