Filee Wellington ja suppilovahverokastike

Filee Wellington ja suppilovahverokastike

Useasti tulee tehtyä häränfileestä sitä helpointa versiota, eli pippuripihvejä. Nyt kaipasimme vähän vaihtelua, joten kaivoin keittokirjoistamme filee Wellingtonin ohjeen, ja siitä hieman muunneltuna tuli tällainen ateria.

4 – 6 annosta
1kg härän/naudan filee
2rkl voita
suolaa ja mustapippuria

Duxelle-täyte
1 banaanisalottisipuli
200g tuoreita herkkusieniä
2rkl voita
n.100g pekonia
2rkl tomaatti pyrettä
suolaa, mustapippuria
1kpl keltuainen

Taikinointiin
2 – 4 voitaikinaleyä koosta riippuen
vatkattua munaa tai valkuaista voiteluun

1.Poista fileestä kalvot, ruskista liha paistinpannulla hyvin joka puolelta. Suolaa ja pippuroi filee. Ota se pannulta ja jäähdytä. Hienonna duxelle-täytteeseen kuorittu sipuli ja herkkusienet. Kuullota sipuleita ja sieniä rasvassa kattilassa, kunnes kaikki neste on haihtunut.
Hienonna pekoni, ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon tomaattisose ja mausta seos. Sekoita ja keitä, kunnes seos on kuivaa. Ota kattila liedeltä. Jäähdytä täyte, ja voit ajaa sen tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Sekoita massaan keltuaiset. Pane seos kylmään.

2. Ota voitaikina hyvissä ajoin pehmenemään. Kaaviloi se levyksi, noin 30x35cm. Suuremmasta annoksesta on kätevintä valmistaa kaksi ”pakettia”.
Levitä duxelle-täytettä taikinalevylle sen verran, että filee peittää sen. Laita sitten täytettä fileen päälle. Voiteletaikinan reunat munalla. Taita levyn reunat fileen päälle niin, että pitkät sivut menevät pari senttiä päällekäin. Taita lyhyet sivut ja tarkista, että paketti on tiivis. Nypi mahdolliset aukot lujasti kiinni.
Nosta paketti/paketit uunivuokaan sauma alaspäin. Tee taikinaan 3 reikää ”piipuiksi”. Voitele käärön pinta. Taikinasta voi leikata paketin päälle koristenauhoja. Voitele koristelut. Nosta vuoka kylmään 20 minuutiksi.

3. Laita paistomittari taikinan läpi lihan keskelle paksuun kohtaan, ja säädä mittari max. 55:een asteeseen. Taikinan tulisi olla tässä ajassa kullankeltainen ja rapea.

Tarjoa fileen lisäkkeenä suppilovahverokastiketta, salaattia mandarinilla ja balsamicolla, sekä tomaattia Provencen tapaan. S, valmisti ylitse jääneestä taikinasta vielä herkullisia juustotankoja.

Suppilovahverokastikkeen ja muiden lisäkkeiden ohjeet löydät reseptit hakemistosta.

Reseptin alkuperäinen lähde: Seitsemän tähden ruokakirja, Otava

Viinisuositus:
Tämän punaiseksi jätetyn lihan, ja kermaisen suppilovahverokastikkeen seuraksi sopii mahtavasti kehittynyt barbaresco Piemontesta Italiasta, jonka hapot leikkaavat voitaikinan ja kastikkeen rasvoja, ja tanniinit pyöristyvät mediumiksi jätetyn lihan kanssa. Lisäksi kehittyneessä Barbarescossa on maanläheisiä aromeja, jotka sopivat suppilovahverokastikkeessa olevan ”umamin” kanssa loistavasti. Meillä oli viinitila Ada Nadan Cichin Barbaresco -06, joka oli jo hienosti kehittynyt, upea viini.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »