Coeur de filee, kokonaisena grillattu häränfilee, grillattu kasvispeti ja sinihomejuustokastike

Coeur de filee, kokonaisena grillattu häränfilee, grillattu kasvispeti ja sinihomejuustokastike

 Grillattu häränfilee, grillatulla kasvispedillä, ja sinihomejuustokastikkeella

Kokonaisena grillattu häränfileen keskiosa, tai kokonainen file. Laita grilli kuumenemaan kuumaksi. Poista fileestä kalvot, hiero pintaan suolaa ja mustapippuria. Grillaa lihan pinta ”kiinni” joka puolelta kuumalla grillillä. Pienennä sitten hieman lämpöä. Mikäli käytät hiiligrilliä, nosta ritilää kauemmaksi hiilloksesta. Valele aika-ajoin lihan pinnalle sulaa voita, tai laita voi nokareita lihan pinnalle, jossa se pääsevät sulamaan. Sula voi valuu hieman grillin kuumiin ”makurautoihin” tai hiillokseen synnyttäen pientä liekehdintää. Tämä antaa lihalle upean maun. Huom! ei kuitenkaan ole tarkoitus polttaa lihaa liekeissä.
Muista kääntää välillä lihaa, jotta se kypsyy tasaisesti. Aina kun käännät valele hieman lisää voita pintaa. Näin saat todella maukkaan grillatun lihan. Liha on medium, kun sen sisälämpötila on 55 astetta, ota liha pois grillistä ja laita se leikkuulaudalle folion alle lepäämään noin 10 minuutiksi.
Leikkaa lihasta ohuita, noin sentin paksuisia siivuja.

Grillatut kasvikset.
Pese ja leikkaa reilun kokoisiksi lohkoiksi paprikat. Kuori sipuli, ja leikkaa myös se reilun kokoisiksi lohkoiksi. Grillaa niitä samaan aikaan kuin lihaa, kuumalla parilalla voi-öljy seoksessa. Kasvikset ovat valmiita kun niissä on hyvä karamellisoitunut paistopinta ja ne ovat edelleen pureksittavan napakoita, eli al dente. Mikäli haluat tehostaa karamellisoitumista niin ripottele grillauksen aikana kasvisten joukkoon hieman sokeria ja suolaa.
Jos ajoituksesi ei ihan osu nappiin, voit lämmittää teräsvadin ja laittaa kasvikset siihen folion alle lämpimään. Eikä tarvitse pelätä, että ne pehmenisi, jos otat ne riittävän ajoissa pois grillistä.

Sinihomejuustokastike.
Tämä on todella helppo ja nopea kastike. Tästä voi sitten kukin virittää hienomman, omaan makuunsa sopivan version, lisäämällä valkoviiniä, cherryä jne. Mutta nyt oli kiire eikä aikaa jäänyt kikkailuun, joten mentiin juuston ja kerman tuomilla perusmauilla.

Kuori ja pilko pieneksi yksi salottisipuli. Laita öljy ja sipuli kattilaan ja rouhaise ripaus suolaa päälle. Kuullota sipulit, lisää kerma, meillä oli 2dl. Lisää kerman joukkoon reilu nokare sinihomejuustoa. Meillä oli tällä kertaa Blue Castelloa, mutta mielestäni Gorgonzolasta tulee huomattavasti parempaa. Käytänkin sitä mikäli tiedän, että olen sinihomejuustokastiketta tekemässä. Jotkut tykkäävät käyttää myös kotimaista Aura-juustoa, joka sopii sekin ihan ok.
Keitä kastiketta kasaan ja mausta mielesi mukaan suolalla, pippurilla, ja tuoreilla yrtillä.

Voissa paistetut tuoreet suppilovahverot
Laita voita pannulle, lisää suppilovahverot ja rouhaise suolaa päälle. Paista sienet ja koristele annos niillä.

Kasaa annos lämmitetyille lautasille. Laita grillatut paprikat ja sipulit lautasen keskelle, nosta kolme lihan siivua ”tiipiiksi” niiden päälle, pyöräytä kastike kasvisten ympärille, ja ripottele sieniä annoksen ympärille. Rouhaise lopuksi myllystä mustapippuria päälle ja NAUTI!

Pääruoan kanssa joimme viinikellarista löytyneen riojalainen Coto de Imaz, gran reserva 2001. Viiniä nyt sen enempää pilkkomatta osiin, voin todeta että kyseessä on kehittynyt, melko perinteinen Riojan  gran reserva viini. Ei ihan niin ”yli tamminen” kuin monet muut vastaavat. Viini toimi aterian kanssa ihan ok, ja vielä paremmin kovien suolaisten välijuustojen kera.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »