Blinit

Blinit

Vuosia sitten sain anoppini valmistamia aivan fantastisia blinejä, joita söin ensimmäistä kertaa ikinä. Tästä alkoi lähes jokavuotinen perinne syödä blinejä. Monet käyvät niitä ravintolassa nauttimassa, mutta aivan parhaat valmistuvat suht helposti kotona tällä reseptillä.

Blinitaikina josta tulee reilut 10 blinipannuilla paistettua rapeaa bliniä

Juuri:
25g hiivaa
3dl punaista maitoa
2dl olutta (pilsneriä)
100g (n.2dl) tattarijauhoja

Valmista juuri noin15 tuntia ennen blinien paistamista. Ajasta 12 tuntia hapatetaan juurta ja 3 tuntia ennen paistamista lisätään loput taikinan aineet.Valmista seos laajaan muoviastiaan johon ei laiteta kantta. Juurta pidetään huoneen lämmössä 12 tuntia  jotta se tekeytyy oikean laiseksi, hiukan happamaksi.

1. Lämmitä maito ja olut huoneen lämpöiseksi. Lisää vispilällä kevyesti sekoittaen nesteeseen hiiva ja tattarijauhot jotta seoksesta tulee tasainen. Anna seistä 12 tuntia.

Juureen lisättävät aineet (3 tuntia ennen paistamista):
2dl kuohukermaa
2dl punaista maitoa
200g vehnäjauhoja
3kpl luomukananmunan keltuaista (tai 2kpl isojen munien keltuaisia)
säästä valkuaiset

2. Juuren hapatuksen jälkeen lisää seokseen huoneen lämpöinen kerma, maito, vehnäjauhot sekä kananmunan keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti seokseen. Anna taikinan turvota vähintään 3 tuntia. Jos aika hiukan venähtää se ei haittaa. Seos pidetään kokoajan huoneen lämmössä.

3. Kirkasta voita blinien paistamista varten. Laita 200g voita pieneen kasariin miedolle lämmölle hellalle. Älä sekoita tai heiluttele kattilaa. Voin hera painuu pohjalle ja kirkastettu voi nousee pintaan. Pidä huoli ettei voi kiehu, jolloin osat sekoittuvat toisiinsa ja kirkastaminen ei onnistu. Kerää sen jälkeen kirkastettu voi pinnalta lusikalla toiseen astiaan. Tätä voita käytetään blinien paistamiseen.Heraa ei käytetä

4. Laita blinipannut kuumenemaan ja laita jokaiseen lusikalla kirkastettua voita niin että pannun pohja peittyy. Kun pannut ovat kuumia lisää kauhallinen taikinaa jokaiseen pannuun. Blinien tulisi olla noin 4 mm paksuja. Paista hetki ja käännä sitten ohuella lastalla blinit. Lisää tämän jälkeen blinien paistetulle pinnalle kirkastettua voita. Paista hetki ja käännä uudelleen ja lisää taas kirkastettua voita tarvittaessa. Jatka näin kolmen neljän käännön verran, kunnes blinit ovat kullanruskeita ja ne ovat kunnolla rapeita.
Tarjoile tirisevän kuumana lisukkeiden kanssa.

Tarjoile lisukkeena siian mätiä (myös kirjolohen mäti käy), sipulisilppua, smetanaa, suolakurkkua, juoksevaa hunajaa sekä sillikaviaaria. Laita kaikki ainekset erillisille tarjoiluvadeille, jotta jokainen voi ottaa mieleisensä määrän lisukkeita.
Varaa tarjolle myös jauhettua maustepippuria ja suolaa jotta jokainen syöjä voi maustaa annoksensa haluamallaan tavalla.

Sillikaviaari:
2 munaa kovaksi keitettynä ja pieneksi paloiteltuna
4 matjes silli filettä
1 sipuli pieneksi silputtuna
1prk smetanaa
2tl Colman sinappijauhetta tai vaihtoehtoisesti tavllista sinappia
0,5tl karkeaksi rouhittua maustepippuria
silputtua tilliä maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna muhia hetken aikaan (voi käyttää myös seuraavana päivänä) ja sillikaviaari on valmis.

Juomasuositus: Riesling tai joku muu kuiva, hapokas valkoviini. Champagne tai kuohuviinit toimivat erinomaisesti. Oluen ystäville tiedoksi että olut sopii myös hyvin blinien kanssa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »