Blinit

Blinit

Tavoitteenamme on aina tehdä ja syödä jokaisen vuodenajan ajankohtaisia herkkuja yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Näin sydäntalvella Blinit ovat juuri sellainen herkku, jota on aivan pakko saada. Anoppini ja mieheni loihtivat meille ihania blinejä tällä kertaa alkuruuaksi. Ne maistuivat aivan ihanille ja paistoimme vielä ”taikinan jäämistä” blinit seuraavanakin päivänä. Mitään kevytruokaahan tämä ei ole, mutta kerran, pari, vuodessa syötynä ihan sallittua. 🙂

10 isoa lettua

25 g hiivaa
3 dl kokomaitoa
2 dl pilsneriä tai ykkösolutta
100 g tattarijauhoja

1. Sekoita hiiva huoneenlämpöiseen maitoon ja olueen, siivilöi sekaan jauhot. Anna seoksen hapantua lämpimässä vähintään puoli vuorokautta (meillä on tapana tehdä tämä hapatusvaihe jo edellisenä iltana). HUOM! Laita seos tarpeeksi avaraan isoon kannettomaan astiaan, ettei taikina pääse turpoamaan yli astian reunojen.

2. Hapatuksen jälkeen lisää seokseen tasaisesti sekoittaen  2dl kahvikermaa(jos et löydä kahvikermaa, sekoita 1dl maitoa ja 1dl kermaa), 2 dl maitoa, 2 kpl munan keltuaisia, 200 g vehnäjauhoja sekä viimeiseksi 2 kpl vaahdotettua valkuaista ja ripaus suolaa.

3. Anna taikinan turvota vielä vähintään kolme tuntia.

4. Paista voissa ohuita ja rapeita blinejä, ohukais tai blinipannussa.

Keittiön vinkki: Rakas anoppini kirkastaa voin ja paistaa blinit kirkastetulla voilla. Blinejä hän kääntää useaan kertaan ja heti käännettyään lisää blinille hiukan lisää kirkastettua voita. Näin toimiessa blineistä tulee ihanan rapeitä, eivätkä ne silloin kaipaa lisukkeeksi voisulaa.

5. Vie blinit tarjolle kihisevän kuumina.

Tarjoiluehdotus:
Tarjoile lisänä esimerkiksi voisulaa, mateen mätiä tai kirjolohen mätiä, sillikaviaaria, hienonnettua sipulia, smetanaa, hienonnettua suolakurkkua ja hunajaa.
Tarjoa kaikki lisukkeet omista astioistaan, josta jokainen syöjä voi ottaa haluamaansa lisuketta.

Voit tarjota mielesi mukaan erilaisa lisukkeita (kuten me teemme), mutta alun perin blinejä syötiin mateen mädin aikaan, joten silloin ei käytetty kirjolohen mätiä.

Viinivinkki:
R:n mielestä blinien seuraan sopii parhaiten aromikas ja hapokas Riesling. Kuohuviini ja sampanja ovat toki myös oikein osuvia juomia blinien seuraan.
Mikäli et jostain syystä ole viinin ystävä niin olut toimii myös oikein hyvin.

Tämän blini – reseptin alkuperäisen ohjeen on anoppini ottanut Hesarin Ruoka torstaista noin 20-30 vuotta sitten, ja sen oli kirjoittanut Hotelli Vaakunan silloinen keittiöpäällikkö Harry Liljenkampf.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »