Kavereilla kokkaamassa, grilli kuumana hangen keskellä

Kavereilla kokkaamassa, grilli kuumana hangen keskellä

Omat veitset ja bamix reppuun ja kavereille kokkaamaan, siinä oli lauantai-illan suunnitelma.
Ensin kuitenkin koko porukalla Talmaan viettämään mukavaa talvipäivää laskettelun merkeissä.
Raikkaan päivän jälkeen saavuimme posket punaisena, vatsat kurnien kaverien kotiin. Nyt piti saada ruokaa, ja nopeasti. Mikä sopisikaan paremmin talvisen pakkaspäivän jälkeen kuin kuuma katkarapukeitto.

Naiset saunaan ja miehet keittiöön kokkaamaan. Viiniä lasiin, ”starttihuikka” ja hommiin.
Koska kaikilla oli kova nälkä, ei ollut aikaa valmistaa keittoa aivan pidemmän kaavan mukaan, vaan piti keksiä nopeampi versio. Eli katkarapujen kuoriminen ja niistä keiton pohjan keittäminen saisi jäädä toiseen kertaan. Nyt nopeasti porkkana ja sipuli paloiksi ja veteen kiehumaan. Kypsät juurekset Bamixilla hienoksi ja kerma sekaan. Tuoretta tilliä, ja hummerifondia antamaan makua ja väriä. Tässä vaiheessa keitto saa kiehua miedolla lämmöllä sakeammaksi. Vielä reilusti smetanaa ja sitten bamixilla keitto kuohkeaksi. Hieman ennen tarjoilua kypsät katkaravut keittoon jotta ne vain lämpenevät. Katkaravuista nimittäin tulee kumisia jos ne yli kypsyvät. Kyllä tämä pikaversiokin valmiin pussikeiton voitti mennen tullen. Chardonnay rypäleestä valmistettu Chileläinen Vina Maipo oli tällä kertaa valintamme keiton kaveriksi. Kuiva, mutta runsaan hedelmäinen maku, jonka reilut sitruksiset hapot tekivät viinistä tasapainoisen ja miellyttävän. Viinin hinta/laatusuhde on erinomainen. Hennon makuiselle katkarapukeitolle viini oli kuitenkin ehkä hieman tuhti. Viini olisi varmasti parhaimmillaan punalihaisen kalan kanssa.
Nyt kun ensiapu nälkään oli saatu, siirryttiin pääruoan valmistukseen. Punaviiniä lasiin ja grillin lämmitykseen. Grilli piti saada todella kuumaksi, sillä halusimme paksuihin Entrecote pihveihin kunnon grillipinnan ja sisältä pihvien tuli olla medium kypsät.
Aikaan saatiinkin melkoinen ”kokko”, kun  grilliä esilämmittäessä grillin rasvat roihahtivat palamaan. Lieskat löivät kuvun alta ja grillin puuosat olivat vaarassa syttyä palamaan. Äkkiä ulos ja katkaisemaan kaasun tulo. Sitten olikin ohjelmassa liekkien sammutusta. Huh huh, meinasi todella alkaa kuumottamaan. Nyt oli paikallaan siemaisu punaviinistä, jotta saataisiin  pulssit laskemaan. No niin…
No grilli oli ainakin vähintäänkin riittävän kuuma. Suolaa Entrecoten pinnalle ja grilliin. Lihan alkaessa ”tirisemään” oli aikaa ottaa jälleen pieni huikka viiniä, ja ihastella kaunista ”maalaista” talvimaisemaa. Paksut, puhtaan valkeat lumihanget muodostivat kivan kontrastin kuumalle tirisevälle grillille. Tähän väliin on mainittava, että kyllä kaasugrillilläkin hyvää saa, ja näin keskellä talvea oli todella kivaa puuhaa. Mutta nyt odotan kuin pikkupoika kesää, että pääsee taas oikealla puugrillillä grillaamaan.
Meidän grillatessa naiset valmistivat sisällä ”Fallin” salaattia. Tämä yksinkertainen, herkullinen salaatti on grillipihvin ehdoton pari. Se on kuulunut sukumme grillijuhliin isovanhempieni Argentiinan ajoista lähtien. Salaatissa oleva sitruuna leikkaa loistavasti Entrecoten rasvoja.
Varma valinta juomaksi grillatulle Entrecotelle on Argentinalainen Malbec rypäleestä valmistettu täyteläinen punaviini. Tällä kertaa valitsimme kuitenkin Australialaisen Shiraz rypäleestä valmistetun herkun, eli Wyndham Estate Bin 555:en. Tätä viiniä ehdinkin kehumaan hyväksi grillipihvin kaveriksi jo viinikellarin jorinoissa. Paahteinen mustaherukkainen ja mausteinen tuoksu. Täyteläinen, makean mausteinen maku, jonka valmiiksi pyöreät tanniinit pehmenevät entisestään mukavasti, mediumiksi grillatun lihan kanssa. NAM!
Jälkiruoaksi nautimme emännän leipomaa pistaasipähkinä suklaatorttua ja vanilja jäätelöä, caffé – latten kera. Herkullinen päätös kaiken kaikkiaan mukavalle illalle.
Kiitos vielä isäntä väelle. 🙂
-R

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »