5:2 ruokailu

5:2 ruokailu

 

Broileri-Fetasalaatti reseptimme

Lueskelin vuosi sitten netistä jo kauan Ameriikassa muodissa olleesta paasto dietistä nimeltään 5:2 ja päätin itsekin kokeilla. Koska olen ihminen joka haluaa nauttia ruuasta ja viinistä viikonloppuisin, ovat normi dietit kaatuneet aina maanantaiaamun ärsytykseen.

Päätin jo alussa että en ota asiaa vakavasti vaan kokeilu mielellä. Näinollen en myöskään lukenut läpi kaikkia nettijulkaisuja/kirjoituksia asiasta vaan aloin heti alusta asti soveltamaan minulle sopivaksi katsomallani tavalla.
Pääperiaatteena on että kahtena päivänä viikossa syödään vain 500kaloria (700kaloria miehet) per päivä. Muina päivinä saa syödä normaalisti kuten ennenkin. Päivät saat päättää itse ja minulla ne vaihtelevatkin usein eri viikoilla eri päivien kesken. Usein Maanantai/Torstai on hyvä kombinaatio minulle. Voi olla että sinulle toimii esimerkiksi Perjantai/Sunnuntai. Päivien paikkaa kannattaa kuitenkin hiukan yrittää vaihdella, näin ei homma ala maistua puulta. Mielellään ei peräkkäisiä päiviä vähäkaloriseksi, koska silloin elimistö käy jo todella ”paastoliekillä”. Ja jos kuntoilet joinain päivinä, silloin ei kannata kakkospäivää pitää ”nimimerkillä kokemusta on”.

Vähäkalorisena päivänä eli ”kakkospäivänä” saa syödä mitä vaan kunhan pitää kiinni kalorirajasta. Suositeltavaahan on tietenkin syödä kasviksia, vihanneksia, marjoja ja muuta terveellistä. Salaatissa ja kurkussa on painoonsa nähden todella vähän kaloreita, joten niistä saa kasattua isonkin annoksen lounas salaatiksi. Mukaan voi ottaa esimerkiksi tomaatin tai paprikaa. Salaatinkastikkeita en suosittele paitsi sitruunaa ja vinegretteä, suolaa ja pippuria saa laittaa myös. Raejuusto antaa myös mehukkuutta salaatille.
Voit myös keittää keiton missä on 500ml kana- tai kasvislientä, kaksi porkkanaa (ei isoja) pikottuna ja mausteeksi persiljaa. Voit tietenkin laittaa keittoon myös kukkakaalia tai parsalaalia tai vaikka kinkkua, mutta muista että pysyt päivän kalorimäärän sisällä. Itselleni tuo lämmin ateria on melkeimpä välttämätön joten syön tuollaista kevyttä keittoa usein, missä on vain porkkanaa. Näin säästän iltakaloreita esimerkiksi hedelmille ja muille herkuille. Leipää vältän, tai en käytä näinä päivinä ollenkaan.

Teetä ja kahvia en ole laskenut mukaan ollenkaan, mutta sokeria tai hunajaa en niissä käytä. Myös vettä pitää juoda mahan täytteeksi. Itse saan alas kutakuinkin 1,5 litraa päivässä ja tiedän että se on vähän, mutta parempi kuin ei ollenkaan. Toisaalta syön näitä keittoja josta tulee nestettä.

Kaloritaulukko löytyy näppärästi osoitteesta www.fineli.fi  Siellä yläreunassa on hakulaatikko, mihin voit kirjoittaa tuotteen nimen ja näin saat käyttöösi kalorit. Taulukko kertoo kalorit/100g. Tämä vaatii hiukan näppituntumaa tai ihan vaan vaakaa, jotta tietää miten paljon on 100g mitäkin tuotetta. Tämän oppii kuitenkin todella nopeasti ja esimerkiksi erilaisissa tuotteissa on kyljessä tuoteselosteet mitä kannattaa lukea.

En ole kokenut tätä vaikeaksi dietiksi ja kohdallani se onkin muuttunut vuoden mittaan jo melkeimpä elämäntavaksi. Kahdella ensimmäisellä viikolla kakkospäivinä, olin tosin ihan älyttömän kireällä päällä ja vihainen koko ajan. Mutta kolmannella viikolla elimistöni oli jo asiaan tottunut. Nälkä minulla ei ole ollut kuin ihan alkuaikoina ja mitään yletöntä ahmimista en vitospäivinä ole harrastanut. Ruoka tosin maistuu entistä herkullisemmalta aina kakkospäivän jälkeen. Vaikeinta on ollut kääntää ajatusten juoksua. Aina kun vitospäivänä laitan suuhuni jotain ”herkkua” ajattelen heti että dietti menee pilalle… No ei ole mennyt. Painosta on tippunut ensimmäisen vuoden aikana noin seitsämän kiloa ja tässä alkuvuodesta, kun olen hiukan lipsunut, paino on kuitenkin pysynyt saavutetussa lukemassa. Suosittelen tätä erittäin mielelläni kaikille herkkusuille. Tämä vähentää muutakin mässyttämistä, koska vatsalaukku pienenee ja annoskoot pienenevät huomattavasti. Vaatii kuitenkin tahdonvoimaa, mutta vain kahtena päivänä viikossa =)

Seuraavassa pari kakkospäivän ruokalistaa ohjenuoraksi. Olen tosin viime kesänä syönyt aamupalaksi kahvia ja omenan, salaattia ja kurkkua töissä lounaaksi ja possun pihvin, salaattia ja oluen illalliseksi. Pysyin kuitenkin kalorirajan sisällä (pihvi oli grillattu ja tosi pieni, ehkä noin 150g) Pullollisesta olutta tuli noin 150kaloria…Ei niin terveellistä, mutta kun muu perhe nautti terassilla en halunnut jäädä paitsi tästä ilosta.

Talven paras lohi reseptimme

2 päivä ruokavaihtoehtoja:

Aamupala: Kahvi/tee ja omena
Päivällinen: Salaattia/kurkkua/paprikaa
Välipala: Kahvi/tee
Illallinen: Kevyt porkkana keitto
Iltapala: Teetä ja mandariini

Aamupala:Kavhi/tee ja rasvaton maustamaton jugurtti 1dl sekä mustikoita noin 2rkl
Päivällinen: Salaattia ja pieni kanafile/kalafile (paistettu ilman rasvaa) ja raejuustoa
Välipala: Kahvi/tee (ja kurkkupala)
Illallinen: Saarioisten porkkanasosekeitto (150kcal/annos)
Iltapala: Teetä/kahvia ja mandariini

Jokainen päivä on erilainen ja näin ollen joinakin kertoina saatat tarvita hiukan enemmän boostia niin voit huoletta lisätä annokseen esim. pienen boilerin fileen, kunhan et liioittele määrässä. Ja muista, älä syö mitään jos ei ole nälkä, eli ei pelkästä mieliteosta. Opettele tunnistamaan nämä kaksi asiaa toisistaan. Mieliteon iskiessä yritä löytää kaloriton vaihtoehto, kuten kurkku ja tee iltapalaksi. Hyvä yhdistelmä ja toimii. Vatsa saa täytettä ja se koostuu melkein kokonaan kalorittomasta nesteestä.

Tsemppiä!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »