Tuorepastan valmistus

Tuorepastan valmistus

Tuorepastahan on kaikkien pastojen äiti. Kun olet kerran syönyt hyvää tuorepastaa, niin sitä kertakaikkiaan haluaa vaan lisää.

Tuorepasta on perusta kaikille täytetyille pastoille. Ravioilit, agnolotit (Piemonten ravioli), tortelliinit, jne. lisäksi tuorepastasta voit tietenkin tehdä kaikkia tuttuja kuivapastoja.

Tuorepastan tekeminen on helppoa, hauskaa, ja jopa terapeuttista. Tällä ohjeella ja puolen vuoden yrittämisen jälkeen onnistut varmasti. Älä lannistu. 🙂

Pasta all´ uovo 

3dl (180g) durum jauhoja
3-4 luomu kananmunan keltuaista
1 kokonainen luomu kananmuna
1 rkl / loraus extra virgin oliiviöljyä
ripaus suolaa
Kasaa jauhot kraaterin muotoiseksi keoksi. Erittele kananmunista keltuaiset valkuaisista. Laita keltuiset varovasti ”kraaterin” keskelle.
Lisää kokonainen kananmuna. Lisää loraus oliiviöljyä ja suolaa.
Nostele jauhoja sormin kananmunien päällä reunoilta keskelle, niin
että munat peittyvät.
”Nypi” sormenpäillä jauho-munaseosta, niin että munat ja jauhot menevät sekaisin.
Puristele taikinasta pallo, ja vaivaa reilu 10 minuuttia, kunnes taikina on kiiltävä ja kimmoisa.
Peitä taikina tuorekelmulla ja laita vaikka jääkaappiin lepäämään 15 – 30 minuuttia.
Taikina voi levätä kauemminkin jos et ehdi heti pastaa tehdä. Parasta kuitenkin tulee mikäli käytät taikinan samana päivänä.
Jauhota taikina ja kaulitse se ohueksi ja käännä kaksin kerroin ja kaulitse uudestaan ja käännä… muista jauhottaa aina välillä ettei taikina tartu kiinni. toista tämä noin 10 kertaa.
Mikäli käytät pastakonetta, niin aseta ”rullien” säätö 1:lle ja aja jauhoitettu taikina läpi. Käännä se kaksin kerroin ja aja uudestaan läpi. Toista tämä noin 10 kertaa. Muista jauhoittaa välillä ettei taikina tartu koneeseen kiinni. (Mitä useammin jaksat tämän vaiheen tehdä sen parempi pastasta tulee. Säädä sitten rullia 2:een ja aja taikina läpi. Aja taikinaa koneen läpi joka kerta kaventamalla terien väliä kunnes olet saavuttanut halutun paksuuden taikinaan.
Tee ohuesta pastalevystä haluamasi mallista pastaa. Tässä valmistan pastakoneen leikkuuterillä tagliatellea.
Keittiön vinkki:
Mikäli sinulta jää taikinaa yli, esim. raviolien teon jälkeen. Voit ajaa ylimääräisestä taikinasta vaikka tagliatellea ja kuivata sen myöhempää käyttöä varten. Kuivattua omatekemää pastaa voit käyttää aivan samalla tavalla kuin kaupasta ostettua kuivapastaa. Tosin kotitekoinen on huomattavasti parempaa. 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »