Kanafileet ja papulisuke

Kanafileet ja papulisuke

Viiniä ja Ruokaa & Elämää on siirtynyt talvehtimaan espanjaan, aurinkorannikolle. Joululomat on nyt lusittu ja älytön syöminen pantiin kerralla kuriin ja tehtiin tavallista ruokaa. Vaikka täällä on talvi, pullistelevat vihannes- ja hedelmätiskit ihania tuoreita tuotteita. Asuntomme lähettyvillä on useita isoja kauppoja, mistä saa ihan kaikkea ruokaan liittyvää. En kyllä haluaisi olla siellä töissä inventaariopäivänä. Kaupassa käynti venähtääkin usein pitkäksi, koska kaikki paketit pitää tutkia ja arvailla (lueskella) mitä ne sisältävät.

Täällä espanjassa ”broileri” on kanaa ja erittäin hyvää sellaista. Fileet ovat isoja ja kolmella fileellä ruokkii kevyesti vaikka kuusi henkeä. Kananfileiden kilohinnat vaihtelevat, mutta ovat aina alle kymmenen euroa per kilo. Fileet ovat isoja ja paksuja ja ne on esimerkiksi helppo leikata auki ja täyttää. Nämä kyseiset fileet olivat hinnaltaan noin seitsämän euron luokkaa.  Tällä kertaa leikkasin fileet kokonaan kahteen osaan niin, että niistä tuli hieman litteämpiä. Ostimme fileet kaupasta, mutta torilta saa  myös edullista ja tuoretta kanaa, muista aineksista puhumattakaan.

Täältä saa jo aika kattavan määrän laktoosittomia tuotteita, mutta joskus ei vaan esimerkiksi kermaa löydä laktoosittomana. Silloin joutuu intolerantikot kärsimään tai syömään pillereitä… Tämän annoksen kastikkeen tein UHT-kermasta joka ei ollut laktoositonta.

Annokseen käytetyt pavut ovat litteitä ja aina herneen kohdalla pulleampia ja pitkiä papuja. Suomessa on suurissa kaupoissa ja torilla myynnissä kyseisiä papuja (joiden nimeä en muista), mutta yleensä ei talvella. Haricot papujakin voi käyttää…

 • 3 kpl kanan fileitä (tai 6 kpl broilerin fileitä)
 • paketti pekonia, mielummin rasvatonta filepekonia
 • 4 dl kermaa
 • Maizenaa
 • kanalientä joko kuutiosta tai valmista lientä
 • suolaa ja pippuria
 • makeaa paprikajauhetta (pimiento dulche) tai tavallista paprikajauhetta
 • oliiviöljyä noin 5 rkl
 • 500 g papuja
 • iso makea sipuli
 • munakoiso
 • kesäkurpitsa
 1. Pese ja pilko munakoiso ja kesäkurpitsa kuutioiksi. Kuori ja siivuta sipuli.
 2. Halkaise kanan fileet jos käytät niitä, litteämpiä broilerin fileitä ei tarvitse halkaista.
 3. Sekoita marinadi öljystä, suolasta, pippurista ja paprikajauheesta. Sekoita marinadi kulhossa tai muovipussissa ja laita fileet sinne ja sekoita kunnolla. Anna maustua vähän aikaa.
 4. Kietaise siivu tai pari pekonia jokaisen fileen ympärille.
 5. Paista pannulla kevyt ruskea pinta fileille ja laita sen jälkeen voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma päälle ja paista uunissa 225 asteen lämmössä noin puoli tuntia. Kanan kypsyyden voi kokeilla cocktail tikulla, jos tikun reijästä pursuaa ulos kirkasta nestettä, on kana juuri sopivan kypsä.
 6. Kun kanat ovat uunissa, valmistele vihannes liskue. Kkiehauta pavut”aldenteksi”. Siivilöi vesi pois ja huuhtele jääkylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Pilko senjälkeen pavut vinosti hiukan lyhyemmiksi paloiksi. Kuullota sitten öljyssä sipulit. Lisää kesäkurpitsat ja paista hiukan. Ota ne pois pannulta ja paista munakoison palaset erikseen. Kun kanat ja kastike ovat valmiita, lisää pavut pannulle ja paista hiukan. Lisää sitten kesäkurpitsat ja sipulit ja sekoita koko komeus sekaisin. Tarjoa lämpimänä.

Kastikkeen valmistaminen: Ota kerma pois uunivuoasta ja kaada se kattilaan. Lisää kanaliemikuutio ja kiehauta hieman jotta liemikuutio sulaa. Voit siis lisätä myös hiukan valmista kanalientä, jos sellaista on saatavissa kaupasta.  Suurusta kastike maizenalla sopivan paksuksi. Tarkista suola ja pippuri ja lisää tarvittaessa mausteita.

Asettele lautasen keskelle vihanneshöystö ja sen päälle paksua kastiketta. Laita päällimmiseksi kanan file. Voit siivuttaa fileen valmiiksi, jotta syöminen on helpompaa. Voit myös laittaa kastiketta erilliseen kulhoon ruokailijoiden iloksi. Näin jokainen voi ottaa itselleen haluamansa määrän kastiketta haluamaansa kohtaan. Kaikki kun eivät halua sotkea höystöä kastikkeella !!!! =)

Buen provecho

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »