Espanjalainen munakas, Tortilla de patatas

Espanjalainen munakas, Tortilla de patatas

Kun kerran espanjassa ollaan, tehdään myös espanjalaista munakasta. Jo äitini minulle tätä herkkua pikkulapsena valmisti, ja siitä olen aina kovasti tykännyt. Omat lapsemme menevät 50/50 tykkäämisen kanssa, toinen tykkää, toinen ei.

Munakkaan valmistukseen on varmasti olemassa tuhansia erilaisia reseptejä, mutta minä teen sen melkein joka kerta samalla tavalla. Ainoana poikkeuksena vaihtelen perunoita. Jos sattuu olemaan edelliseltä päivältä kypsiä perunoita jääkaapissa, käytän niitä. Jos taas ei, teen munakkaan raa-asta perunasta. Kerron tässä molemmat reseptit-

Munakasaineet

4 hengelle

 • 6-8 munaa, riippuen munien koosta
 • 3rkl vettä
 • Oliiviöljyä ja vähän voita
 • 4-6 perunaa, riippuen perunoiden koosta
 • 1 sipuli
 • 1 kynsi valkosipulia (voi hyvin jättää myös pois)
 • Tuoretta persiljaa silputtuna
 • Suolaa, pippuria ja paprikajauhetta (pimiento dulce, jos mahdollista)
 1. Riko munat kulhoon, lisää mausteet ja vesi. Sekoita haarukalla hyvin sekaisin.
 2. Jos valmistat munakkaan raa-asta perunasta, kuori ensin perunat ja pilko perunat hyvin pieniksi kuutioiksi. Jos teet kypsistä perunoista, kannattaa jättää perunoiden kuoret perunoihin ja pilkkoa perunat hiukan isompiim kuutioihin.
 3. Kuori ja silppua sipuli pieneksi. Tee sama valkosipulille.
 4. Silppua persilja.
 5. Laita pannulle öljy ja voi, niin että pohja peittyy öljystä ja nokare voita perään. Käytä paistamiseen tarkoitettua oliiviöljyä. Kuumenna rasvat kuumaksi, mutta ei saa polttaa rasvaa mustaksi.
 6. Lisää raa-at perunat pannulle ja pyörittele koko ajan, kunnes perunan palat ovat muuttuneet läpikuultavaksi. Voit myös kokeilla perunoita haarukalla kunnes ne ovat kypsiä. Jokainen perunalaatu käyttäytyy hiukan eri lailla ja jauhoista perunaa ei tässä kannata käyttää, jos haluaa tuntea palat munakasta syödessään.
 7. Kun perunat ovat melkein kypsiä, josää sipulit ja kuullottele rauhassa pienellä tulella. Lisää viimeiseksi valkosipuli ja jatka kuullottamista. Valkosipulia ei kannata lisätä yhdessä sipulin kanssa, koska se palaa paljon herkemmin ja nopeammin kuin sipuli. Jos käytät kypsää perunaa kuullota sipuleita ensin ja ota ne pois pannulta. Lisää hiukan voita tai öljyä ja paista perunoihin rapea pinta. Lisää sitten sipulit takaisin pannulle.
 8. Sekoita munaseos uudelleen ennen pannulle kaatamista ettei mausteet mene klöntissä munakkaaseen. Kaada munaseos pannulle perunoiden ja sipuleiden päälle. Hauduta munakasta miedolla lämmöllä niin että reunoilta alkaa hyytyä. Voit paistamisen aikana tehdä lastalla munakkaan keskelle pieniä ”koloja” jotta raaka muna pääsee valumaan niihin ja näin munakas ei pala pohjaan ja kypsyy tasaisemmin.
 9. Jotkut haluavat kääntää munakkaatympäri ja toiset eivät. Jos et käännä munakasta, voit lopuksi sammuttaa levyn ja laittaa kannen pannun päälle, jotta munakas hyytyy myös päältä. Minä yleensä käännän munakkaan. Teen se pienissä osissa ja aina kääntämisen aikana munakas lohkeilee ja hajoilee. Se ei menoa haittaa vaan kuuluu eräällä tavalla asiaan, ainakin omasta mielestäni =). Voit toki käyttää lautasta apuna ja kääntää munakkaan lautaselle ja siitä liu`uttaa sen takaisin pannulle.
 10. Tarkista vielä suola ja pippuri ja lisää munakkaan päälle tarvittaessa.
 11. Tarjoile vihreän sekasalaatin kanssa ja juomaksi maito tai vesi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »